Преговорите между Белия дом и конгреса се провалиха

Преговорите между Белия дом и конгреса се провалиха | StandartNews.com

Вашингтон. Двупартийна група сенатори подготвят план, който да позволи работата на правителството и да предотврати неплатежоспособността на САЩ по дълговете на страната, докато преговорите между Белия дом и републиканците за изход от финансовата бъркотия са в застой, предаде Вашингтон Пост.

Сенаторите планират да гласуват в събота проектозакон на демократите да се вдигне ограниченитео на дълга, който правителството може да вземе до края на следващата година. Републиканците са на път да отхвърлят предложението.

Говорителят на републиканците, Джон Бейнър от Охайо, обяви преди да започне сесията през уикенда: "Няма сделка, както и няма преговори" пред колегите си, според Ричард Хъдсън, представител на Северна Каролина.

Президентът на САЩ Барак Обама отново се противопостави на идеята вдигането на тавана на дълга да бъде само за няколко седмици, а именно това е ключовият въпрос в преговорите с републиканците. Това се случи на 12-ия ден от бюджетната криза в страната, предаде агенция "Франс прес".

В седмичното си обръщение държавният глава на САЩ предупреди, че не би било разумно, както твърдят някои, да се приеме вдигане на тавана на дълга само за два месеца и страната да се доближи до първия фалит в средата на търговския коледен период.

"Щетите за безупречната репутация на кредитоискател на САЩ няма да доведат само до срив на пазарите. За всички американци ще стане по-скъпо да вземат заеми", подчерта Обама, който от началото на октомври е в сблъсък с противниците си от Републиканската партия по федералния бюджет.

"Може да е мъдро, както предлагат някои, просто да се ритне тавана на дълга надолу по пътя за няколко месеца, и да се флиртува в първия в историята ни национален фалит точно по средата на пазаруването за празниците", каза Обама.

Една от идеите на републиканците за избягване на бедствието с американския дълг и прекратяване блокирането работата на правителството включва временно вдигане тавана на дълга, без което след 17 октомври Вашингтон може да се окаже в несъстоятелност по държавните облигации за първи път в историята на страната.

Тъй като в Конгреса не са гласувани разходите и приходите, САЩ изпаднаха от 1 октомври в административна парализа. Стотици хиляди служители бяха пратени в принудителен отпуск, а това доведе до лавина от неблагоприятни последици в цялата страна, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай