Преговорите за климата без ключово решение

Отложиха въпроса за въглеродните емисии

Преговорите за климата без ключово решение | StandartNews.com

Проточилите се международни преговори за климата приключиха днес, като преговарящите отложиха за следващата година ключово решение за това как да бъдат регулирани глобалните пазари за въглеродни емисии, съобщава "Асошиейтед прес".

След двуседмични преговори в Мадрид за справяне с глобалното затопляне, делегати от почти 200 страни приеха декларации, призоваващи за по-голяма амбиция в намаляването на затоплящите планетата парникови газове и за подпомагане на бедните страни, които страдат от последиците от климатичните промени.

Пазарите на въглеродни емисии поставят цена на емисиите на въглероден диоксид (CO2), който е основният парников газ, и позволяват на страните да търгуват разрешения за емисии, които могат да бъдат постоянно намалявани - насърчавайки използването на технологии с ниски емисии.

Преговорите бяха придружени понякога от гневни протести от местни и природозащитни групи както вътре, така и извън мястото, където се проведе срещата в Мадрид. Демонстрациите отразяват нарастващата неудовлетвореност, особено сред младите хора, от бавните темпове на усилията на правителствата за ограничаване на климатичните промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай