Последният ден на Камерън като премиер

Последният ден на Камерън като премиер | StandartNews.com

Днес е последният ден на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания. Вечерта, след като посети Бъкингамския дворец, неговият наследник – министърът на вътрешните работи Тереза Мей – ще започне да съставя новото правителство, съобщава БНР.

Последният ден на Дейвид Камерън като британски премиер се очаква да премине динамично, като денят ще започне с отговори на въпроси на депутати в рамките на обичайния парламентарен контрол. По-късно в следобедните часове Камерън ще посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамсикя дворец, където официално ще й връчи оставката си. Протоколът повелява той да препоръча за поста избраната за негов наследник Тереза Мей. Тогава кралицата ще повика в Бъкингамския дворец Тереза Мей, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Вътрешният министър Тереза Мей получи подкрепата на депутатите-консерватори за лидерството на партията и поста на премиер след като другата претендентка Андреа Лийдсъм се оттегли. Въпреки признаците на обединяване на Консервативната партия около нейната кандидатура, лидерите на основните опозиционни партии поставиха под съмнение нейния мандат поради липсата на реална надпревара за поста, и призоваха за провеждане на общи избори. Източници, близки до вътрешния министър, обаче посочиха, че тя е била прекалено ясна по въпроса, заявявайки, че общи избори няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай