Последен ден на "Даунинг стрийт" 10 за Камерън

Последен ден на "Даунинг стрийт" 10 за Камерън | StandartNews.com

Дейвид Камерън води последното заседание на кабинета в ролята му на премиер на Великобритания. Очаква се утре той да представи оставката си на кралицата, а Тереза Мей да встъпи в длъжност като следващ министър-председател. 

До вчера се знаеше, че Камерън ще остане на поста до септември, когато вътрешнопаритйни избори на няколко тура ще определенят неговия наследник. След като вчера обаче се оттегли единственият останал освен Мей претендент - Андреа Лийдсъм, мандатът на Камерън приключва още утре.

Той обаче не приема негативно края на шестгодишната си работа като премиер - забравил да изключи микрофона си след вчерашното си изказване, Камерън бе записан да си тананика доволно песничка, прибирайки се обратно на "Даунинг стрийт" 10, след като обяви преждевременното си оттегляне. Записът на щастливо припяващия си премиер в оставка стана хит в интернет за броени часове. 

В последния си ден като министър Тереза Мей ще събира своя нов екип, който трябва да бъде представен до дни. Мей ще е втората жена, сядала на премиерското кресло във Великобритания. Нейната задача обаче никак няма да е лесна - тя трябва да въведе Великобритания в процедурата по напускане на Европейския съюз, след като на референдум почти 52% от гласувалите британци посочиха, че искат излизане от Общността. 

Въпреки че над 1000 правни експерти изразиха в отворено писмо до Камерън тезата, че допитването не обвързва британското правителство с обезателни правни последици, Мей не смята да отстъпва от решението за Brexit. "Няма да се опитаме да се върнем в ЕС през задния вход. Brexit е Brexit и ще извлечем позитивите от това", увери бъдещият премиер в свое изказване. 

Мей приветства решението на Камерън да се оттегли по-рано, отдавайки му признание за свършената работа, като изтъкна нуждата от нова визия за Великобритания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай