Мей: Brexit значи Brexit, няма да останем в ЕС

Мей: Brexit значи Brexit, няма да останем в ЕС | StandartNews.com

Андреа Лийдсъм ще се откаже от вътрешните избори на консервативната партия, отстъпвайки пътя на Тереза Мей за "Даунинг стрийт" 10. Това съобщиха медиите на Острова, очаквайки пресконференция на Лийдсъм. 

По-малко от час по-късно тя наистина даде официално изявление и оттегли кандидатурата си. Лийдсъм се опита да оправдае с напрежението покрай кампанията за свой коментар по адрес на другата претендентка - Тереза Мей. В кампанията си Лийдсъм използва факта, че Мей е бездетна. Тези й думи предизвикаха остри и осъдителни реакции от мнозина. "Чувствах се атакувана, под емоционален натиск. Беше разтърсващо", коментира Лийдсъм. Въпреки извинението, което поднесе на Мей, тя все пак се оттегля от борбата за премиерския пост. 

Brexit значи Brexit, обяви пък малко преди това основният и вече вероятно единствен кандидат за поста на Дейвид Камерън. По думите на Тереза Мей, Великобритания няма да прави опити да остане в ЕС след резултата от референдума. 

"Страната ни се нуждае от стабилна, доказана лидерска фигура, която да ни поведе във време на икономическа и политическа несигурност, към преговори за най-добрата възможна сделка при напускането на ЕС, към изграждане на нова роля за страната ни в световен план", изтъкна по време на своя реч Мей. 

И добави: "Brexit значи Brexit и ние ще натрупаме само позитиви от това. Но първо трябва да се обединим. Нуждаем се от дръзка, нова и позитивна визия за бъдещето ни като страна - визия за държава, която раоти не само за някои привилегировани, но за всеки един от нас".

Междувременно, над 1000 юристи изпратиха писмо до премиера в оставка Дейвид Камерън, обяснявайки, че референдумът за напускане на ЕС не носи след себе си задължителни правни отговорности за правителството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай