Погнаха кавказците във Волгоград

Два атентата за по-малко от денонощие оставиха 34 жертви, службите започнаха мащабна операция

Погнаха кавказците във Волгоград | StandartNews.com

Волгоград. В първия ден на 2014 г. във Волгоград, където две бомби за по-малко от денонощие убиха над 34 души, започна мащабна полицейска операция, наречена "Антитерористичен вихър", предаде ИТАР-ТАСС. В новогодишната нощ полицията е обискирала 4579 обекта, сред които 2700 жилища и 112 спирки на градския транспорт. Иззети са 11 кг наркотици, проверени са 185 имигранти, двама от които се оказали незаконно пребиваващи. Проверени са и 344 притежатели на оръжие, като са иззети 102 единици незаконно притежавано огнестрелно и хладно оръжие. В последните часове на 2013 г. пък полицията арестува десетки по време на масирани проверки. Ройтерс отбелязва, че двете нападения във Волгоград в рамките на по-малко от 24 часа засилиха страховете за Зимните олимпийски игри. 87 души са били арестувани, след като са оказали съпротива на полицията или не са могли да представят документи за самоличност. Някои от тях са носели оръжия.

Държавната телевизия показа полицаи, които карат мъже да се подредят до стената. Няма индикации, че те са замесени в бомбените атентати. Според ИТАР-ТАСС полицията се фокусира върху чуждестранните работници от Кавказ и бившите съветски страни. Според защитниците на правата на човека тези групи са обект на предразсъдъци и често са преследвани от полицията, без тя да има конкретни доказателства срещу тях.

Първата бомба бе в преддверието на жп гара, а втората гръмна на 30 декември в час пик в претъпкан тролейбус.
По последни данни при двете нападения са засегнати общо 106 души, 34-ма са починали, 64 са хоспитализирани с травми с различна тежест. При взрива в тролейбуса на 30 декември са загинали 16 души, а при атентата на гарата ден по-рано - 18 души. От ранените в най-тежко състояние е тримесечно момиченце. Лекарите се опитват да стабилизират състоянието му, за да може то да бъде прехвърлено в Москва.

Путин се закани да унищожи тероризма

Руският президент Владимир Путин се закани да унищожи терористите в новогодишното си обръщение към нацията, ден след атентатите във Волгоград. "През изминалата година ние трябваше да се справяме с проблеми и се сблъскахме със сериозни предизвикателства. Сред тях бяха и нечовешките терористични актове във Волгоград и безпрецедентните по мащаб природни бедствия в Далечния изток", каза Путин. "Скъпи приятели, аз съм сигурен, че ние ще продължим категорично борбата с терористите до тяхното пълно унищожение", заяви той.
Това всъщност бе второто новогодишно обръщение на Путин. Първият вариант на поздравлението, записан от Кремъл, бе излъчен в Далечния изток, където заради часовата разлика руснаците първи посрещнаха Новата година. На 31 декември обаче Путин изненадващо пристигна в град Хабаровск, откъдето бе записано и излъчено ново послание. В първото съобщение не се споменаваше нищо за терористичните актове във Волгоград на 29 и 30 декември.

В първия ден на Новата година Путин пристигна във Волгоград. Той отиде в една от болниците, където са настанени пострадали, и разговаря с ранените и техните лекари. Държавният глава положи букет червени рози и на мястото, където бе взривен тролейбусът. Там вече има множество цветя, горят свещи и са оставени донесени детски играчки.

Ватманът не видял нищо необичайно

Ватманът на взривения тролей Сергей Боронин и стажантката му Алла Жилцова, и двамата в болница във Волгоград, не забелязали нищо необичайно преди взрива.

Както обикновено, тръгнах по маршрутa. Внезапно изгърмя силно. Спряхме, имаше паника. Изтеглих моята стажантка, а след това започнах да извеждам и да помагам на други хора. Спомням си паника, шум и пак шум", разказва пред LifeNews.ru ватманът. Той е категоричен, че не е забелязал нищо тревожно в тролейбуса преди експлозията. "Нищо необичайно не съм видял. Това е терористично нападение, а ние не очаквахме, че това може да се случи отново. Не съм обърнал внимание и на хората, никой в частност не ми направи впечатление", казва той.

Полицаят герой стягал сватба

Полицаят Дмитрий Маковкин, който скочи върху терориста и спаси от сигурна смърт много хора на гарата във Волгоград, е подготвял сватба, а следващата стъпка, която планирал, била да има деца. Това разказва майка му Тамара пред LifeNews.ru.

Тя, брат му Александър и годеницата му Анастасия все още не могат да повярват, че най-близкият им човек вече не е сред тях. Това е тежка загуба на роден брат. Незаменим човек. Брат ми беше добър. Винаги говореше това, което мисли, в очите на хората", разказва Александър.

"Преди пет години Димитрий се върна от армията. Служеше в Далечния изток. Пет години той работеше в Централния полицейски участък в града. Преди два месеца се премести в Транспортна полиция. Правеха подготовка за сватба, искаха деца. Мислеха къща да стягат с бъдещата си съпруга Настенка през новата година", плаче майка му. И добавя, че Дмитрий на този съдбовен ден - 29 декември, не е трябвало да бъде вътре в гарата. На 29-и той застъпи на работата. Всъщност, той трябваше да бъде на перона, да посрещне влака. Но влаковете пристигали по-късно. И така се случи, че той е бил на мястото, където е бил и терористът. Димитрий първи е тръгнал срещу терориста и е предпазил с тялото си останалите хора, които можеха да бъдат засегнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай