Подозират Лагерфелд в укриване на данъци

Подозират Лагерфелд в укриване на данъци | StandartNews.com

Кайзерът на световната мода може би дължи над 20 милиона евро на френската хазна

Карл Лагерфелд отново е в епицентъра на новините - този път с подозрение за укриване на данъци. Кайзерът на световната мода може би дължи над 20 милиона евро на френската хазна за последните 6 години. За да скрие парите, той си е служил с комплекс от транзакции между различни компании, пише седмичникът "Експрес". Властите в Париж засега се въздържат от категорични коментари - още повече, че тиражирането на информации, свързани с доходите, е наказуемо. Говорител на Лагерфелд също е отказал да сподели мнението си пред АФП. Художественият директор на "Шанел", който има и собствена марка, от известно време насам има проблеми.

Срещу неговия 7L bookshop в Париж се води разследване. Според "Експрес" в книжарницата е разположено и фото студио, което е собственост на фирма със седалище във Великобритания. Именно тя прибирала приходите от фотографската дейност на Лагерфелд. Така 7L bookshop губи пари и съответно не плаща данъци. Наследникът на великата Коко Шанел е последният човек, който ще разкрие какво се случва във владенията му, освен ако не бъде принуден да го стори. Немецът рядко дава интервюта, макар че написа книга за живота си.

Той кокетира най-вече със странностите си. Колекциите му са изключителни, като екстравагантността в тях с всеки изминат сезон става все по-отчетлива. Есенно-зимните си творения Кайзера показа в кафенето Brasserie Gabrielle, като главната роля беше отредена на Батист Джабикони като барман. Моделите са от типичния за "Шанел" туид, като доминират черното, бялото, бежът и розовото - както е било винаги при Коко и Карл. Силуетите са доста необичайни - тип пашкул, роклите са кукленски, дългите поли и сака оформят визия "пингвин" или "келнер"... Лагерфелд представи и няколко модела за мъже - свободни панталони плюс цветни горнища. И припомни, че Шанел черпи голямото си вдъхновение от дрехите на своите любовници. Лагерфелд възражда и обувките на великата госпожица - с нисък ток, в черно и екрю, отворени в задната част. "Красотата не изисква жертви, а пари", казва Лагерфелд, който не пропуска да бъде оригинален. Той е прочут и с това, че чете денонощно.

"Имам толкова много книги, че нямам достатъчно библиотеки за тях", споделя маестрото. Но не обича да се връща към миналото. "Забравете за него. Ако постоянно сте в състояние на носталгия, то това означава, че вашето време е минало. Длъжни сме да живеем в настоящето. Да се посветим на онова, което ни прави щастливи. Имаме само един живот", припомня Лагерфелд. Твърди, че мрази лицемерието, расизма и сексизма. И не съди хората по техния произход. "Мама ми казваше: "Никога не се жертвай заради другите". С годините разбрах дълбокия смисъл на тази мъдрост. Защото ако се жертваме до край, просто от нас няма да остане нищо - като енергия и като емоции. Няма да има за утре - ще бъдем опустошени". Карл е безмилостен, трябва ли да бъде откровен. Каза на Ангела Меркел, че панталоните и саката й са ужасни, отправи забележка на Адел за прекалено консервативните й тоалети. Развенча мита за добрия вкус на Мишел Обама - "прическата й е една идея по-къса". Похвали Кейт Мидълтън за вроденото й романтично изящество. Обяви Франсоа Оланд за глупак - като испанския социалист Сапатеро. "Оланд мрази богатите и това е катастрофа. Никой вече не иска да инвестира във Франция. И тя не е конкурентоспособна - освен в модата, бижутата, парфюмите и виното. Останалите продукти не се продават. Кой купува автомобилите, произведени тук?", пита Карл, който е роден е в Хамбург със сребърна лъжица в устата. Родителите му Ото и Елизабет са производители на консервирано мляко. През 1953 година напускат Германия и се установяват в Париж. Някъде по това време вече няма никакво съмнение, че един от житейските принципи на Карл е "Суетата - това съм аз". дРугият е "Самотата ме зарежда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай