Подновяват се разговорите по ядрената програма на Иран

Международните преговарящи заявиха, че разглеждат иранско предложение,

Подновяват се разговорите по ядрената програма на Иран | StandartNews.com

Женева. Световните сили и Иран ще проведат втори кръг от преговорите по спорната ядрената програма на Техеран. Двудневните срещи в Женева идват, след като двете страни описаха дискусиите миналия месец по въпроса като "позитивни и ориентирани към бъдещето", предаде Би Би Си.

Разговорите ще продължат и на 8 ноември. Предишният рунд беше на 15 и 16 октомври.

Международните преговарящи заявиха, че разглеждат иранско предложение, въпреки че никакви детайли не се знаят до момента.

Западът подозира Иран, че се стреми да изгради ядрени оръжия. Техеран твърди, че нейната програма е за мирни цели.

Последният кръг от преговори събира ирански служители и представители на "P5+1" - постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ) плюс Германия - известен още като E3+3.

В навечерието на срещите, високопоставен служител от администрацията на САЩ заяви пред репортери, че Вашингтон иска Техеран да се съгласи на "първата стъпка", за да спре напредъка на ядрената си програма по-нататък.

Длъжностното лице, който говори при условие на анонимност, заяви, че САЩ се надяват на "първоначална разбиране за спиране на ядрената програма на Иран и намаляването й за първи път от десетилетия насам".

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му ще се опита да постигне споразумение за ядрената програма на Техеран в рамките на една година. Той отбеляза как Иран се надявал да убеди групата 5+1 в мирния характер на ядрената му програма и да отбележи прогрес. Зариф каза още, че основният резултат от преговорите трябва да бъде вдигане на санкциите над Техеран.

Избраният през юни ирански президент Хасан Рохани е разпоредил външното министерство да продължи преговорите с групата 5+1. Начело на делегацията ще бъде министър Зариф, а върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността ще оглавява групата 5+1.

"Ядрените преговори са добър шанс да се проверят твърденията на САЩ", казва Аладин Боруджерди, председател на иранската комисия по външна политика и национална сигурност, цитиран от английскоезичната иранска телевизия PressTV. Той добави, че ислямската република няма да се поддаде на натиск или санкции, за да се откаже от правото си да разработва ядрени технологии. Освен това Боруджерди каза, че Иран ще продължи да води ядрените преговори въз основа на националните си интереси и че засега не са планирани директни преговори между Иран и САЩ.

И все пак той прогнозира положителни резултати от разговорите днес и утре, ако световните сили "не действат политически под натиска на САЩ и Израел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай