Почина актьорът Омар Шариф

Почина актьорът Омар Шариф | StandartNews.com

Омар Шариф, легендарният кино ас познат с ролите си в "Лорънс Арабски", "Златото на МакКена" и "Доктор Живаго" си отиде от земния свят. Роденият в Египет актьор издъхна на 83 години, покосен от инфаркт в болница в Кайро. По рано тази година агентът му призна, че Шариф страда от Алцхаймер от 2012 година.

За играта като Шериф Али в "Лорънс Арабски" получава номинация за "Оскар", за поддържаща роля. Омар Шариф печели "Златен глобус" за участието си в "Доктор Живаго" през 1965 г.
Има роли в близо 100 филма.

Омар Шариф е роден на 10 април 1932 г. в Александрия с името Мишел Демитри Шахуб в семейството на търговец на дървен материал. Завършва университета в Кайро със специалност математика и физика, но после се включва в семейния бизнес.
Започва да се увлича от спорт и актьорско майсторство. Искал да учи в Кралската академия за изкуства, но малко преди да тръгне за Лондон, го среща един продуцент и му предлага роля в "Небето на ада". Дебютът му го превръща веднага в звезда. Световна слава му носи "Лорънс Арабски", а с Питър О'Тул стават първи приятели.

Мишел е католик докато не среща бъдещата си съпруга, египетската актриса Фатен Хамама. Заради нея приема исляма и вдигат сватба 1955. Тогава приема и името Омар ал-Шариф. Те имат един син - Тарек, който играе 8-годишния Юри Живаго в едноименния филм. Омар и Фатен се развеждат през 1974 година и той никога не се жени повторно. Казва, че в друга жена така и не се е влюбвал. Фатен също си отива от белия свят този януари. Името "Шариф" означава "честен".
Шариф е дядо на две момчета-Омар-младши, който също е актьор и Карим.

Още пред 60-те години на миналия век Омар печели славата на първокласен играч на бридж. Той списва и колонка по темата в "Чикаго трибюн". Шариф, който говори свободно английски, френски, италиански, гръцки и испански, издава и няколко книга за бриджа, и има и компютърна игра "Omar Sharif Bridge", която брандира през 1992.

През 2006 се отказва от бриджа. "Реших, че повече не искам да съм роб на никоя страст. А аз имам много такива - бридж, коне, хазарт.

Ще ми се да прекарвам повече време със семейството си", каза тогава той пред пресата.
Актьорът е известен и с избухливия си нрав. С това, че обича да раздава шамари. През 2003 г. Шариф получи едномесечна условна присъда, задето удари полицейски служител в парижко казино. Тогава бе глобен $1,700. Две години по-късно фрасва в носа служител на паркинг в Бевърли Хилс, а после не се явява на изслушването по делото в съда.

На фестивала "Трайбека" в Доха през 2011 удари една от поклонничките си. Той минавал по червения килим спрял пред фотографите и към него тръгнали почитателки да се снимат с кино легендата. Както се усмихвал, изведнъж се вбесил и праснал с дланта си едно момиче, което било застанало пред него. "Защо не чакаш", сърдито й казал той и твърдял, че тя му пречи. Синът му Тарек разказа наскоро, че баща му, заради заболяването си, бъркал имената на "Доктор Живаго" и "Лорънс Арабски",както и местата, където са снимани.

"Помни какво е ял, но не разбира защо хората по улицата го поздравяват. Ако някой го заговори, татко си мисли, че е някой познат, на когото е забравил името. А това е просто почитател", разказва синът.

През 1992 година му слагат байпас, а дотогава е пушил по 100 цигари на ден, но бързо ги отказва, за да спаси здравето си.
Преди време актьорът сподели, че хазартните му увлечения го довели до много дългове и се налагало да снима в какви ли не филми, за да угоди на "скъпия си вкус". "Когато внуците ми започнаха да ме занасят и се подиграват с лентите, в които играя, разбрах, че нещата са сериозни и спрях. Чаках сценарий, който да ме развълнува", казва още Омар.

За това, че в Холивуд на него гледали като на "един арабин", той признава, че винаги е гледал да бъде много внимателен. "Подписах 4-годишен договор с "Колумбия пикчърс" след "Лорънс Арабски", но не ми дадоха и стотинка. От MGM ми платиха за "Доктор живаго" 15 000 долара, но реших да не претендирам, защото не исках да ме смятат за актьор, който се интересува само от парите", разказва той.

Омар Шариф, Мадона и Джим Кери са сред известните личности, увлечен и от кабала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай