Първите преговори в Белия дом се провалиха

Първите преговори в Белия дом се провалиха | StandartNews.com

Вашингтон. Първата среща на президента Барак Обама с лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса приключи без резултат и без споразумение по бюджета за настоящата бюджетна година, което да сложи край на парализата, обхванала страната, предадоха световните агенции.

Срещата, продължила малко повече от час, бе инициирана от Обама. Обама обаче отказа да отстъпи от проектобюджета си, а лидерите на демократите обвиниха републиканците в „опит да вземат президента за заложник", заради проекта за здравна реформа.

Първи след срещата излезе лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър, който описа срещата като учтив разговор, по време на който напредък не е постигнат. Той обвини Обама, че отказва да преговаря с републиканците.

Малко след Бейнър от Белия дом излезе лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд, който обвини за провала на преговорите колегата си републиканец: "В патова ситуация сме. Бейнър не желае да отстъпи по въпроса за здравната реформа".

Междувременно президентът Обама заяви по NBC News, че няма да преговаря с републиканците за здравната реформа, докато не бъде приет бюджета. "Бейнър е основната пречка. Ако той каже "да", републиканците ще го послушат".

Обама каза, че е „вбесен" от затварянето на правителството и предупреди Уол Стрийт, че страната е „в беда".

"По време на моето президентство, следвайки поетия курс, аз сдържах нежеланието си да работя с Републиканската партия и целенасочено снижавах риториката си. Мисля, че съм известен като спокоен човек. Понякога хората смятат, че съм твърде спокоен. Но сега съм раздразнен. Абсолютно съм бесен. Защото това, което правят републиканците, е абсолютно ненужно", заяви Барак Обама в телевизионно обръщение.

Запитан от журналисти относно относително спокойната реакция на Уол Стрийт към кризата във Вашингтон, Барак Обама подчерта, че реакцията е неадекватна.

"Мисля, че този път е различно. Когато имате ситуация, в която фактически води до потенциален дефолт на американските облигации, това значи, че сме в беда. И ако те искат това да се случи сега, ще искат и в бъдеще", добави Обама.

Същевременно вчера вечерта Камарата на представителите прие мерки за задействане на някои служби във федералната държава, чието затваряне започна да поражда скандал, предаде АФП. Обама заплаши обаче да наложи вето на мерките.

Планът е петият разработен от събота насам от републиканците, но е обречен както изглежда на провал, тъй като демократите от Сената искат закон за общо финансиране на федералната държава за шест седмици вместо приемането на мерки за финансиране „парче по парче".

Републиканците приеха два мини проекта на закони за специфично финансиране за парковете, музеите и националните паметници и за изследванията срещу сериозни болести като рака. Те приеха и мярка за финансиране на службите на Вашингтон, чийто бюджет зависи също от Конгреса. Демократичната опозиция гласува против, с изключение на мярката за финансиране на федералната столица, която беше приета единодушно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай