Париж надигра Путин, рано надуши плановете му

Русия реши да спре доставките на газ за компанията Engie

Париж надигра Путин, рано надуши плановете му | StandartNews.com

Френската министърка на енергетиката Агнес Пание-Рунаше коментира днес решението на Русия да спре доставките на газ за компанията Engie, като каза, че Париж се е подготвял за подобни сценарии още от пролетта.

"Газпром" просто използва претекст, за да спре доставките на природен газ на своя френски контрагент", посочи тя и добави, че страната е очаквала подобно загуби на газови доставки, съобщава Ройтерс.

"Както очаквахме, Русия използва газа като оръжие за война и използва като претекст прилагане на договорите с Engie за по-нататъшно намаляване на френските доставки“, каза Агнес Пание-Рунаше, но подчерта, че "страната вече е намалила експозицията си по отношение на вноса на руски газ до 9% - по-малко от приблизително двойно по-голямото количество преди руската инвазия в Украйна".

Коментарите дойдоха, след като руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че спира напълно доставките на газ за Engie (френската голяма компания за енергийни услуги), позовавайки се на спор относно плащанията. Последното решение на "Газпром" е свързано с факта, че Engie не е платила изцяло доставките си през юли, според руската компанията. Решението влиза в сила от 1 септември.

В същото време руският енергиен гигант ще спре изцяло доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" от днес, 31-ви август до 2-ри септември включително, поради поредни "ремонтни дейности".

Тези ходове на "Газпром" ще задълбочат опасенията относно зимните енергийни доставки на синьо гориво за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай