Отстрелват кокаиновите хипопотами на Ескобар

Броят им в басейна на колумбийската река Магдалена стана опасен

Отстрелват кокаиновите хипопотами на Ескобар | StandartNews.com

Броят им в басейна на колумбийската река Магдалена стана опасен

Така наречените "кокаинови хипопотами" на Пабло Ескобар се размножават бързо и представляват заплаха за екосистемата. Това алармираха колумбийски учени пред Telegraph, съобщи РИА Новости.

Африканските животни се появяват в Колумбия през 80-те години, когато легендарният наркобарон Пабло Ескобар ги вкарва контрабандно в частния си зоопарк. След смъртта на Ескобар правителството поема контрола над неговото имение и повечето животни са изведени от зоопарка. Но четири хипопотама остават в езерцето.

Оттогава техните потомци се размножават в басейна на река Магдалена. Според експерти в Колумбия сега там живеят 80 до 100 хипопотама, но до 2040 г. броят им може да нарасне до 1 500. Ако това стане, ще бъде невъзможно да се контролира популацията им и тяхното въздействие върху околната среда ще стане необратимо.

„Никой не харесва идеята за отстрелване на хипопотам, но трябва да признаем, че никоя друга стратегия няма да работи“, заяви природозащитникът Натали Кастелбланко-Мартинес.

В Африка ръстът на популацията на хипопотамите се ограничава от периодите на суша и лова на хищници, се казва в нейното проучване, публикувано в списание Biological Conservation, но в басейна на Магдалена, където африканските животни нямат естествени врагове и сухите периоди не са толкова дълги, скоростта на тяхното възпроизводство може да се много увеличи. Кастелбланко-Мартинес отбеляза, че урината и изпражненията на хипопотамите увеличават концентрацията на фосфати и азот във водата, а паразитите и болестите, които те носят, могат да се предадат на местната фауна, домашните животни и дори хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай