Откриха вероятни отломки от самолет в Индийския океан

Откриха вероятни отломки от самолет в Индийския океан | StandartNews.com

Китайски самолет, включил се в издирването на изчезналия боинг на Малайзийските авиолинии, който е в неизвестност вече 16 дни, е забелязал отломки в южната част на Индийския океан, които по всяка вероятност са от самолет, предаде в понеделник агенция Синхуа.

Акцията по издирване, в която се включиха множество страни със свои съдове, в момента е концентрирана около мястото, на което спътници засякоха плаващи отломки на около 2500 км. от Австралия. Координатите на мястото, над което е прелетял самолетът, са 95,1113 градуса източна дължина и 42,5453 южна ширина, съобщава АФП.

Френски спътници пък са забелязали обекти, които могат да се окажат части от летателния апарат, и се намират далече от сегашната зона на издирване, която е в района на южната част на Индийския океан. Затова предстои допълнително разширяване на зоната на издирвателните операции.

Сред множеството дискутирани версии се появи и нова, базираща се на последни данни от разследването. След като самолетът се е отклонил от маршрута си към Пекин, се е снижил до 3,6 км над морското равнище, съобщи Си Ен Ен като се позова на вътрешен източник, запознат с хода на разследването. Според телевизията това може да означава, че на борда е станало извънредно произшествие, което е принудило екипажа да предприеме отклонението.

Експертите коментират, че подобна информация "изменя същността на играта". Според Мери Скиаво, която е бивш инспектор в министерството на транспорта на САЩ, обичайна практика е в случай на нужда пилотите да предприемат рязко намаляване на височината на полета в случай на бърза декомпресия, пожар или взрив. Именно в този случай е необходимо да се снижат, да обърнат и да се опитат да стигнат до летище, където могат да помогнат на изпаднал в беда съд, каза Киаво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай