Откриха тела от самолета (ОБЗОР)

Откриха тела от самолета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Засякоха петно от гориво в морето близо до мястото на катастрофата

Няма данни за взрив на борда на полет MS804, твърдят американски специалисти

Египетските военноморски сили са открили останки от изчезналия в четвъртък самолет на авиокомпания "Иджипт Еър" и части от тела. Това съобщи Би Би Си, като се позовава на официално съобщение на властите в страната. Както се знае, машината "Еърбъс А320", изпълняваща полет MS804 от Париж за Кайро, изчезна от радарите в Средиземно море малко преди да кацне на летището в египетската столица. На борда му имаше 66 души - 56 пътници, 7 членове на екипажа и трима служители по сигурността, пътуващи под прикритието на редовни пътници.

Останките, сред които багаж и седалки от самолета, са открити на около 290 км северно от египетския град Александрия, заяви говорител на военното министерство на страната. Той подчерта, че търсенето продължава. По-рано през деня в Атина гръцкият министър на отбраната Панос Камено потвърди за находките. Той посочи, че останките са открити южно от мястото, където бил изгубен сигналът от самолета. Днес вечерта Сафуат Мослем, призидентът на авиокомпанията, каза, че търсенето на самата машина и на още останки се съсредоточава в радиус от около 65 км, който обаче може да бъде разширен при необходимост. В издирването участват кораби и самолети от Франция, Гърция и Египет. Късно онази вечер в Кайро пристигнаха трима френски експерти от Службата за разследване и анализи на сигурността във френската гражданска авиация, както и технически експерт от компания "Еърбъс". Франция има право да участва в разследването, защото самолетът е излетял от Париж, бил е построен в страната и на борда му са се намирали френски граждани. В египетската столица пристигнаха и роднини на 15-те френски пасажери в изчезналия самолет. Местните власти обещаха да поемат всички разходи по пътуването и пребиваването им в Кайро.

Сателит на Европейската космическа агенция пък е забелязал разлив от гориво близо до мястото, където най-вероятно е катастрофирал самолетът, съобщи Франс Прес. "Според сателитните снимки петното е на около 40 км югоизточно от последното познато местонахождение на машината и е дълго към 2 км", пише в заявлението на ЕКА.

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви днес сутрин, че няма абсолютно никаква индикация за причините за катастрофата. Онзи ден египетските власти допуснаха, че е възможно причината да е терористичен акт. "Разглеждат се всички хипотези, но никоя не е с предимство, защото нямаме абсолютно никаква индикация за причините", каза Еро по тв канала "Франс-2". Извършени в САЩ анализи на сателитни снимки пък не показват признаци за експлозия на борда, заявиха пред Ройтерс експерти от американски разузнавателни агенции, пожелали анонимност. Те уточнили, че това заключение е резултат от предварителен анализ на сателитни снимки и изтъкнали, че САЩ не изключват никоя хипотеза за причината за катастрофата, включително механична повреда, тероризъм или преднамерени действия на пилота или екипажа.

Агенция АП посочва, че на борда на самолета не е имало лица от списъка с терористи на европейските и американските служби за сигурност. Мина Ал-Лами, експертът по ислямисти на Би Би Си, пък обясни, че досега няма никаква достоверна индикация, че "Ислямска държава" или друга джихадистка групиповка има участие в изчезването на самолета. "Никой не е поел отговорност", каза тя и добави, че обикновено ИД поема такава няколко часа след своя атака. "Преди това нейни последователи засипват интернет пространството с възхвала на извършеното. Сега такива няма", добави Ал-Лами.

Нов удар по икономиката на Египет

Катастрофата със самолета на "Иджипт Еър" отново засилва опасенията за безопасността на пътниците, които пътуват до Египет, както и за сигурността по летищата, коментира британският в. "Гардиън". Засега не е изключена нито една теория за падането на еърбъса, но полетът от Париж до Кайро свързва две дестинации, които очевидно са цели за терористите от "Ислямска държава", отбелязва вестникът и посочва, че според експерти по сигурността вероятността на борда му да е била поставена бомба е еднаква в Северна Африка или в Париж. Катастрофата обаче нанася нов удар по египетските надежди за връщане на многобройните туристи от Европа. Миналата седмица Германия обяви, че ще отмени забраната за полети до курорта Шарм ел Шейх, но Лондон още не е променил позицията си. Големи авиолинии, включително "Монарк Еърлайнс", вече отмениха полетите си, припомня "Гардиън".

Преди катастрофата Египет изглежда бе готов за скромно икономическо възстановяване след години на засилващи се кризи, отслабили основния за страната туристически сектор, пише пък в. "Ню Йорк Таймс". Руският президент Владимир Путин заяви, че скоро може да поднови полетите до Червено море, а Световната организация на ООН по туризма обяви Луксор за столица на туризма за 2016 г. Перспективите за икономиката на Египет обаче се влошиха след изчезването на самолета онзи ден, отбелязва вестникът.

Франция: Сигурността по летищата ни е супер

Сигурността на френските летища е на най-високо ниво след терористичните атаки в страната миналата година. Това заяви държавният секретар по транспорта Ален Видали днес.

"Системата ни за сигурност по летищата бе проверена прицизно на най-високо ниво от европейските и международните служби. Те установиха, че Франция заема в момента челното место по ниво на сигурност", поясни Видали в ефира на радио "Франс Инфо". Относно проверката на пресонала, работещ на парижките летища, той отбеляза, че всички необходими мерки за сигурност са предприети след терористичните атаки във Франция. "Ние сме препроверили най-внимателно и прицизно целия персонал на летищата. При възникване на най-малко безпокойство, дори не подозрение във възможна радикализация, а само съмнение, ние незабавно сме лишавали съответния служител от достъп в закритите части на летището", поясни Видали.

Разкриха за стар проблем с двигателя

Самолетът на "Иджипт Еър", който изчезна над Средиземно море в четвъпкък, е трябвало да кацне принудително на летището в Кайро преди няколко години, съобщи Би Би Си днес. На 25 юни 2013 г. на път от египетската столица за Истанбул, докато машината се издигала на височина от 24 000 фута (около 7300 м), пилотът забелязал, че първият двигател започва да загрява. Командирът на полета решава да обърне самолета, за да поиска извънредно кацане в Кайро. Официалният доклад посочва, че след направения преглед в двигателя е открит технически дефект, който впоследствие е отстранен. Името на пилота не се споменава.

Стюардеса предизвикала съдбата със снимка

27-годишната стюардеса Самар Ез Ад-Дин, която е сред загиналите в катастрофата, може би е дръпнала дявола за опашката, съобщава британският в. "Дейли Мейл". Преди време тя качила в профила си във Фейсбук едва ли не пророческа снимка. Странният колаж девойката качва през септември 2014 г., точно четири месеца след като започва работа в националния превозвач на Египет. На снимката е показана елегантно облечена стюардеса, която излиза мокра от морето с куфар в ръка, а на заден план се вижда забит във водата и потъващ самолет. Колажът се възприел доста странно, съдейки от реакциите на "приятелите" й в социалната мрежа.

Капитанът на злополучния самолет Мохамед Саид Али Али Шоукаир (37 г.) празнувал 4 дни преди инцидента идването на борда на новия си колега - втория пилот Мохамед Мамдух Асем. Семейството на помощника му събрало всичките си пари, за да го издържа като студент и да реализира мечтата му да управлява самолет. Главната стюардеса на борда пък се отказва от блестяща и обещаваща кариера като актриса, за да лети.

Капитан Шоукаир, родом от Гиза, е бил много опитен пилот с 6275 летателни часа, 2101 от тях на еърбъс. Той не е бил женен и е нямал деца. По твърденията на експертите всички от екипажа на борда са били изключително добре подготвени, хора, които много обичали работата си и били изцяло отдадени на нея, пише в. "Дейли Мейл".

"Египетският Париж" чака своите 7 жители

Животът на малкото египетско градче Мейт-бадр-Халяуа, където абсолютно всички се познават от "сто години" и никой не заключва вратата на дома си, се преобърна на 180 градуса. То потъна в тишина от страшната вест за безследно изчезналия самолет. Във фаталния ден 7 жители от това китно градче били на борда му.

Местните наричат Мейт-бадр-Халяуа "египетския Париж". И не случайно. Всичко там е с парижки чар - спретнатите малки улички с перфектно подредени по тях кафенета, по европейски уютни къщички, изящни решетки от ковано желязо, изобилие от зеленина. А и самите му жители са пряко свързани с Франция. Над 75% от младежите от градчето са на постоянна работа там, повечето от тях живеят във френската столица и са се оженили за французойки. Кметът на Мейт-бадр-Халяуа пък е приятел с колегата си от Париж и често му гостува, за да черпи опит.

Всеки от седемте изчезнали при трагедия има своя история. Един пътувал за сватбата си, друг, за да изкара няколко дни със семейството си в започващия скоро свещен месец Рамадан. Почернените родители на Хейсам Самир пък не спират да преглеждат снимките и все още се надяват да видят 4-годишната си внучка, която той и съпругата му от Мароко водели при тях.

Експерт: В 50% самолетите падат заради пилотска грешка

Най-честата причина за падането на самолети е пилотска грешка - 50%. Това обясни пред в. "Дейли Мейл" Саймън Ашли Бенет, който е шеф на Гражданска защита и отдела за сигурност към Университета в английския град Лестър. 20% от фаталните инциденти са породени от техническа неизправност. На лошите атмосферни условия пък се падат около 10% от катастрофите. "Засега почти 10% от случаите могат да бъдат причислени към терористична атака или саботаж", обяснява Бенет. Причините за останалите трагедии със самолети са други видове човешки грешки, като такива, направени от въздушния контрол, товарачи, зареждачи с гориво или инженери по обслужването на машините, посочва експертът.

Две семейства сред загиналите

Властите в Египет потвърдиха официално националността на пътниците от злополучния полет на "Иджипт Еър". На борда са били 30 египтяни, 15 французи, двама иракчани, по 1 от Великобритания, Канада, Белгия, Кувейт, Чад, Саудитска Арабия, Алжир, Судан и Португалия.

Говорителят на външното министерство на Алжир е потвърдил, че в самолета е пътувало цяло семейство алжирци - Ноуха Соуади със съпруга си Фейсал, дъщеричката им Джоумана и сина им Мохамед. Те са били натуразилизирани френски граждани в западния град Нант. Медиите във Франция посочват, че неназована двойка към 40-те от град Анже също били на борда с двете им деца, едното от които бебе. Семейството държало малко магазинче на пазара в родния им град.
Французинът Паскал Хес пък за малко да не се качи на борда. Няколко дни преди фаталния полет 51-годишният мъж съобщил в полицията, че си е загубил паспорта. По-късно документът бил намерен на улицата в град Еврьо, където живеел. Паметта на Хес, който бил прекрасен фотограф на свободна практика, бе почетена с минута мълчание в Еврьо вчера следобед.

Прочутият ливански филмов режисьор, живеещ в Кайро - Осман Абу Лабан, пък написал на страницата си във Фейсбук, че загубил четирима членове от семейство си в катастрофата - чичо си и леля си, братовчед му и съпругата му.
Британецът на борда е бил 40-годишният геолог Ричърд Осман от Южен Уелс, баща на две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай