Откриха съкровище на 300 г. край Флорида

Откриха съкровище на 300 г. край Флорида | StandartNews.com

Златно съкровище на три века, което се оценява на 4.5 млн. долара, беше открито край бреговете на Флорида от американската компания "1715 Fleet", съобщи Ройтерс. Компанията е собственост на професионалния търсач на съкровища Брент Брисбейн и прави проучванията в района от 2010 г.

Монетите са били извадени от океанското дъно от място, където се знае, че през XVIII век флотилия от испански галеони претърпява корабокрушение. Брисбейн и неговият екип са открили сандъци със стари испански златни и сребърни монети, златни бижута и съдове от потънала испанска флотилия край бреговете на Флорида. Девет от златните монети представляват извънредна рядкост, тъй като са изсечени специално за краля на Испания Филип V. Една такава монета се търгува на нумизматичния пазар за около 300 000 долара.

Златото вероятно е било на борда на някой от 11 галеона, отплавали от Хавана за Испания на 24 юли 1715 г. Седмица след отплаването им силна буря потапя флотилията, като загиват над 1000 души. Счита се, че галеоните са пренасяли скъпоценности на обща стойност около 400 млн. долара. Това означава, че намереното от Бризбейн злато представлява едва 1/10 от съкровището. Вероятно поради тази причина Бризбейн крие точните координати на мястото, като отбелязва само, че съкровището е било открито "недалеч от брега".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай