Откраднали оборудване от руския "Мистрал"

Откраднали оборудване от руския "Мистрал" | StandartNews.com

От хеликоптероносача "Мистрал", който носи името "Севастопол" и който по договор Франция трябва да предаде на Русия догодина, е откраднато електронно оборудване. Според списание Le Point става дума за няколко харддиска и платки.

Представители на френската корабостроителна компания Thales твърдят, че на тях не е имало никаква секретна информация. Прокурорът на Сен Назер, където е закотвен корабът, пък смята, че има такава информация на отмъкнатите сървъри. Руското посолство във Франция не потвърди, но и не отрече кражбата с аргумента, че не е информирано. Освен твърдите дискове е била отмъкната и компютърна програма, управляваща системата за свръзка на кораба.

В същото време, докато строителните работи по "Севастопол" продължават, Франция не бърза да предаде първия хеликоптероносач "Владивосток", закотвен в същия порт. Тя трябваше да го направи тази есен, но в последния момент се отказа заради ситуацията в Украйна.

Междувременно Русия извърши успешно изпитание на запуск на междуконтинентална балистична ракета "Булава" от подводница. Ракетата, която може да носи ядрен заряд, е била изстреляна от неуточнено местоположение на атомната подводница "Александър Невски" е и поразила набелязаната цел на полигона Кура в Камчатка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай