Отхвърлиха здравната реформа на Обама

Отхвърлиха здравната реформа на Обама | StandartNews.com

Вашингтон. Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за отлагане с една година на финансирането на ключови положения от реформата за здравно осигуряване, предложена от президента Барак Обама, съобщи АФП.

Това позволи на партиите да постигнат компромис по финансирането на правителствените служби след 30 септември, когато започва новата финансова година. Според приетото от Конгреса решение бюджетните разходи за дейността на правителството ще останат на същото равнище до 15 декември.

Обвързването на отлагането на реформата за здравеопазването с финансирането на правителството бе наложено от републиканците. Ако републиканците и демократите не успеят да се договорят до края на септември, може да настъпи парализа на работата на държавните служби на федерално ниво.

Документът е насочен за разглеждане в Сената. По-рано лидерът на демократите в Сената на САЩ Хари Рийд заяви, че с подобна поправка законопроектът няма да намери подкрепа сред неговите колеги. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще наложи вето на документ, предвиждащ отказ от неговата програма за медицинско застраховане.

Американският сенат гласува за връщането на закона за бюджета за преработка в камарата на представителите, лишавайки от финансиране реформата в здравеопазването, ключова част от политическата програма на президента Барак Обама, предаде Вашингтон Пост.

Президентът Барак Обама и Демократическата партия заявяват, че са готови на компромис, но не биха отстъпили на шантажите от страна на Републиканците, които доминират в палатата на представителите.

Републиканската партия на свой ред заплашват президентската администрация не само с бюджетен колапс, но и с отказ за повишаване на лимита на заемане, което на практика заплашва САЩ с дефолт на 17 октомври.

За постигане на компромис относно американския бюджет остават три дни. Поради липса на споразумение САЩ са заплашени от бюджетни затруднения в новата финансова година, която започва на 1 октомври.

И двете камери на парламента, обаче са уверени, че ще бъде постигнат компромис и дефолтът ще бъде избегнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай