ОССЕ изпраща екип в Украйна за заложническата криза

ОССЕ изпраща екип в Украйна за заложническата криза | StandartNews.com

Киев. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е изпратила в украинския град Славянск екип от преговарящи, който има за цел да освободи задържаните от проруски сепаратисти осмина наблюдатели. 

В неделя на събрали се около 60 журналисти бяха представени осмината европейски граждани.

След тях има трима военни наблюдатели от Германия, по един военен наблюдател от Дания, Швеция, Чехия и Полша, както и един германски военен преводач. Те са във видимо добро здраве, предава Франс прес.

Осмината мъже обаче се третират като военнопленници, заяви лидерът на сепаратистите в Славянск Вячеслав Пономарьов.

Самопровъзгласилият се за кмет Пономарьов съобщи, че един от 13-те задържани - шофьорът на групата, е бил освободен. В плен са останали 8 европейски граждани и четирима украински военни.

"В нашия град, който се намира в ситуация на война, военните, които са тук без разрешение, се считат за военнопленници", декларира Вячеслав Пономарьов.

Задържаните няма да бъдат освободени, освен в замяна на освобождаването на проруските въоръжени активисти, арестувани от украинските власти, заяви лидерът на сепаратистите. Той подчерта, че властите в Славянск не желаят никакъв контакт с Киев при посредничество от страна на ОССЕ.

Говорейки пред медиите с пистолет на колана и в присъствието на двата охранители, Пономарьов отхвърли понятието "заложници" по адрес на задържаните наблюдатели на ОССЕ и подчерта, че те са "гости".

В Славянск са арестувани и трима украински офицери, обвинени в шпионаж, каза още Пономарьов.

Междувременно, сградата на градската администрация в източноукраинския град Стаханов беше оградена с барикади, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на украински медии.

Снощи в Стаханов се проведе митинг, на който демонстрантите решиха централният площад на града да бъде блокиран и да се издигнат барикади около ключови сгради, така че да се осигури "защита на града от действията на новите киевски власти и радикалите от "Десен сектор".

Привърженици на Донецката народна република отблъснаха през нощта атака на украински спецчасти в района на град Соледар в непосредствена близост до склад за оръжие и боеприпаси. ИТАР-ТАСС съобщава за загинали и ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай