Опозицията: Янукович е напуснал Киев

Парламентът ускори освобождаването на опозиционния лидер Юлия Тимошенко

Опозицията: Янукович е напуснал Киев | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Виктор Янукович е заминал в петък за източната част на страната, за да присъства на политическо събрание, предаде АФП, като се позова на информация на високопоставен американски дипломат.

"Според нашата информация, а аз разговарях с Министерството на външните работи преди час и половина, президентът е заминал за Харков в Източна Украйна за нещо като събрание, което се провежда там", е заявил дипломатът, запитан за слуховете за бягство на президента от Киев след подписването на споразумението с опозицията.

"Това не е необичайно, след като взима важно политическо решение, президентът за посети източната част на страната, където е базата му, напомни дипломатът. Той обаче заяви, че не може да потвърди информациите, че министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко е избягал в Беларус.

Подобна информация се появи и в социалните медии, и бе потвърдена от лидерът на Удар Виталий Кличко.

Би Би Си предава, че сградата на парламента изглежда "пуста", а всички входове са в ръцете на опозицията.

Журналист на Ройтерс съобщи, че резиденцията на Янукович, която се намира на 15 км извън Киев, е "празна", а журналисти от различни медии свободно се разхождат из сградата.

По-късно от агенцията съобщиха, че според висш представител на службите за сигурност, президентът е "все още на територията на Украйна".

Върховната Рада прие предложение да ускори освобождаването на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, без да се налага да се изчаква одобрението на президента.

Повечето от членовете на правителството на Украйна са напуснали работните си места и тяхното местоположение е неизвестно. Това съобщи депутатът от парламентарната група на „Баткившчина" Александър Турчинов, цитиран от Фокус.

"Единственият легитимен орган остава Върховната Рада", каза депутатът. По думите му, при тези условия парламентът има задължението да поеме отговорността за ситуацията в страната.


Опозиционният политик предложи назначаването на временно изпълняващ длъжността министър председател, както и министър на вътрешните работи.

В парламента бе дискутирано предложение Арсений Яценук да стане изпълняващ длъжността на министър председател.

Арсен Аваков е бил избран за действащ министър на вътрешните работи след като Витали Захарченко бе уволнен от парламента.

От информационната служба на летището в Харков обаче опровергаха информацията за Янукович. „Самолетът на президента на Украйна Виктор Янукович не е кацал на летището в Харков, съобщиха от там. „Президентският самолет не се е приземявал при нас", заявил представител на летището.

По-рано в събота украински медии разпространиха информацията, че президентът е излетял за Харков за участие в конгреса на депутатите от югоизточните области, организиран от Общоукраинския обществен съюз „Украински фронт". Заседанието е планирано за събота.

В същото време бе потвърдено, че председателят на парламента Владимир Рибак е подал оставка. На неговото място е бил номиниран магнатът Петър Порушенко, който се оттеглил. Парламентът е избрал Александър Турчинов, водачът на партията на Юлия Тимушенко.

Това става след като законопроект за импийчмънт на президента Виктор Янукович е регистриран в украинската Върховна Рада, предаде Интерфакс, цитирана от агенция „Фокус".

Негов автор е депутатът Николай Рудковски. Все още няма информация относно съдържанието на документа.

Съгласно членове 111 е 112 от действащата конституция на страната въпросът за сваляне на държавния глава от поста му трябва да бъде повдигнат по инициатива на повече от половината членове на Върховната рада, тоест 226 на брой. После парламентът създава следствена комисия, в която участват генералният прокурор и специални следователи.

Заключенията на комисията се обсъждат на пленарно заседание във Върховната рада и после най-малко 300 депутати от 450-местната камара трябва да гласуват решение за обвинение към президента. Законността на това решение се преценява от Конституционния съд и ако той го потвърди, отново думата има парламентът.

Президентът може да бъде отстранен, ако "за" се обявят минимум 338 парламентаристи, тоест три четвърти. До произвеждането на президентски избори държавен глава е председателят на Върховната рада, информира ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай