Опозицията в Украйна настоя за по-широки реформи

Опозицията в Украйна настоя за по-широки реформи | StandartNews.com

Киев. Близо 50 000 демонстранти от опозицията се събраха в неделя в центъра на Киев, предаде АФП.

Основните опозиционни водачи Виталий Кличко и Арсений Яценюк, завърнали се от Мюнхен, бяха приветствани от множеството при появата си.

Опозиционните групи настояват за повече отстъпки от страна на президента Виктор Янукович, включително реформи в конституцията, които да отнемат някои от неговите широки правомощия.

Те настояват също президентските избори, които са насрочени за 2015 година, да се проведат с година по-рано, докато участниците в уличните протести искат незабавната оставка на Янукович.

Вчера украинските протестни лидери получиха обещания за подкрепа от високопоставени западни политици, включително държавния секретар на САЩ Джон Кери в Мюнхен.

Европейският съюз налага на Украйна асоциирането с агресивното упорство на колонизатор, заяви междувременно председателят на комисията по международни въпроси в руския парламент Алексей Пушков, цитиран от ИТАР-ТАСС. В миналото те налагаха подобни договори на Китай и други зависими страни, писа той днес в профила си в Туитър.

Според парламентариста "на майдана не правят разлика между асоцииране и членство в ЕС, а трябва". Никой не кани Украйна в ЕС, а няма и да я покани. Цяла Европа е против, твърди Пушков.

В Украйна днес влезе в сила закон, който ще позволи амнистирането на подведените под отговорност участници в протестните демонстрации, ако в рамките на 15 дни протестиращите изпълнят три условия, предаде ИТАР-ТАСС.

От протестиращите се очаква да освободят всички завзети по време на протестите сгради на органите на държавната власт и местното самоуправление и да не пречат на по-нататъшното им функциониране.

Участниците в протеста трябва да премахнат и блокадата на улица "Грушевски" в Киев, така че транспортът в града да се нормализира.

Третото условие е да се премахнат блокадите на улици, площади и кръстовища навсякъде в Украйна освен на местата, където протичат мирни протестни акции.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че Европейският съюз е дълбоко обезпокоен от ситуацията в Украйна и потвърди, че следващата седмица ще посети страната за да проведе срещи с представители на опозицията, властите и гражданското общество, предаде УНИАН.

В Мюнхен Катрин Аштън се е срещнала с дъщерята на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, Евгения и с заместник-председателя на партия „Батькивщина", председателя на комисията към украинския парламент по въпросите на европейската интеграция, Григорий Немир.

"ЕС е сериозно обезпокоен от ситуацията в Украйна. Изострянето на политическата криза ще бъде разгледано на 10 февруари по време на заседание на съвета на министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз в Брюксел", заяви Аштън.

Новият кабинет на министрите на Украйна може да бъде назначен в най-близко време, смята изпълняващият длъжността министър председател на страната Сергей Арбузов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Смятам, че решението за формиране на ново правителство ще бъде взето бързо", каза Арбузов в интервю за телевизия „Интер". По мнението му, тази стъпка е необходима, защото тя би „вдъхнала увереност в гражданите и инвеститорите".
На 28 януари президентът Виктор Янукович прие оставката на премиера Николай Азаров и кабинета на министрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай