Опозицията в Украйна иска властта

Опозицията в Украйна иска властта | StandartNews.com

Киев. Опозицията в Украйна поиска да поеме властта на страната, след като водачът на партия "Отечество" Арсений Яценюк заяви, че опозицията е готова да състави правителство. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите.

Яценюк обяви, че ако се стигне до сформиране на кабинет от опозицията, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници.

Опозицията планира да се справи и с огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа и в съдебната система и правоохранителните органи.

По данни на местни медии по време на антиправителствените демонстрации в Украйна са изчезнали общо 36 протестиращи. Издирват се хора в различни градове на страната. От 16 януари до този момент в организацията са постъпили съобщения за 129 изчезнали.

Стана ясно, че раненият украински опозиционен активист Дмитро Булатов ще получи медицинско лечение в Литва, където ще пристигне транзитно от Рига, заяви литовското министерство на външните работи.

Мога да потвърдя, че Дмитро Булатов ще пристигне със самолет от Рига във Вилнюс около полунощ за медицинско лечение в Литва, заяви говорителка на министерството.

По-рано това съобщи опозиционният лидер Виталий Кличко, който направи изявлението в клиника в Киев, където приятели на Булатов и медицински екип от четвъртък осуетяваха опитите на полицията да арестува активиста.

Сътрудници на друг опозиционен политик, депутат и бизнесмен - Петро Порошенко, заявиха, че Булатов вече е изведен с кола от болницата и е на път за летището.

Лидерът на протестното движение „Автомайдан" на шофьорите, подкрепящи опозицията в Украйна, изчезна на 22 януари и бе намерен близо седмица по-късно с множество рани по тялото и лицето. Той твърди, че е бил отвлечен и измъчван, включително разпъван на кръст.

След като полицията започна разследване на похищението срещу Булатов, той бе поставен под домашен арест като заподозрян за организиране на масови безредици.

Междувременно, беше съобщено, че днес украинският парламент ще обсъди заплахата от радикализъм в страната. В разговорите ще вземат участие парламентаристи от ЕС и САЩ, и упълномощени активисти за човешките права.

Европейският съюз и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна, заяви върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън. В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" в кулоарите на Международната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премина през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които понастоящем трябва да се произведат догодина.

Аштън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка". По думите й той може да не е само от пари, но може също да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции, или стабилизиране на валутата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай