ООН с въздушна доставка на храна за Сирия

ООН с въздушна доставка на храна за Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. За доставка на хранителни помощи за северната част на Сирия по въздух, съобщиха днес от Световната програма по прехраната към ООН, тъй като по земя доставките са почти невъзможни.

"Световната програма по прехраната започна доставките на храна по въздух. Храната ще бъде достатъчна за почти 30 000 разселени души за един месец от Ирак до Камиши в северната част на Сирия. В противен случай хората ще останат без хуманитарна помощ", каза говорителят на програмата Елизабет Бирс, предаде АФП.

Предвиждат се въздушни доставки на най-малко 400 тона храна, дрехи и почистващи препарати, предоставени от детската агенция към ООН УНИЦЕФ и Международната организация за миграция.

Бяха получени множество сигнали от организации, опитали се да изпратят помощи, за невъзможността за редовни доставки по земя, които са по-лесни за изпълнение, но пък са с по-голям риск за сигурността.

Недостигът на средства е огромен, въпреки призива за събиране на 2,3 милиарда долара. "Досега са събрани само 6,8%", съобщава Дженс Лерке, говорител на координационния орган на ООН.

Най-големите помощи за Сирия са от САЩ с 92 млн. долара, от Великобритания с 49 млн. и от Европейската комисия с 14 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай