ООН планира да даде КНДР на трибунала в Хага

ООН планира да даде КНДР на трибунала в Хага | StandartNews.com

Женева. ООН е установила престъпления срещу човечеството и смята да предаде страната на Международния наказателен трибунал в Хага. Организацията още не е обявила официално доклада си, но основната част от съдържанието му изтече в световните медии през Асошиейтед прес. Очаква се той да бъде представен в Женева в понеделник.

 

Според текста властта в Пхенян извършва престъпления, като умишлено оставя хората да умират от глад, извършва екзекуции и масови убийства, отвлича хора в Южна Корея и Япония. Отбелязва се, че в държавата има между 80 000 и 120 000 политически затворници, както и че заради ограничаването на достъпа до храна много деца страдат от изоставане в растежа.

 

Тричленната комисия към ООН ще препоръча започването на „разследване от национален или международен правосъден орган", се казва още в доклада. Северна Корея не е подписала споразумението за създаването на трибунала в Хага, но според председателя на комисията Майкъл Кърби органът може да разширява правомощията си в извънредни случаи.

 

Комисията беше създадена през март миналата година от върховния комисариат за човешките права към ООН и оттогава е провела десетки разговори със свидетели и жертви на севернокорейския режим в Сеул, Токио, Вашингтон и Лондон, но не беше допусната в комунистическата страна.

 

Има вероятност подобен ход да получи вето от страна на Китай, която поддържа връзки със диктаторската държава, коментира Guardian.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай