ОБЗОР: Украйна увърта за дълга

ОБЗОР: Украйна увърта за дълга | StandartNews.com

Киев уж готов да си плати, но се готви за спиране на доставките

Украйна изрази готовност да си плати претендираните от руската газова компания "Газпром" задължения от 1.9 млрд. долара за доставен природен газ през 2013 и 2014 г. Това съобщи шефът на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев, цитиран от руските медии. По неговите думи това можело да стане още в рамките на днешния ден, но до късния следобед плащане все още нямаше. В същото време обаче украинският премиер Арсений Яценюк поръча на отговорните министерства и на "Нафтогаз" да се готвят за прекъсване на руските газови доставки от 16 юни. Освен това на "Нафтогаз" и правосъдния министър е поръчано да завършат подготовката за защита интересите на Украйна по спора с "Газпром" пред Стокхолмския арбитражен съд.

По-рано Русия даде срок на Киев до 10 ч на 16 юни да погаси газовия си дълг. Коболев не обяви със сигурност, че парите ще бъдат преведени. "Все още не мога да кажа дали ще платим или няма, защото до края на деня остават 5 часа и всичко може да се случи", уточни обаче Коболев през деня.

Украйна е склонна също така на временни компромисни цени от 326 долара за 1000 куб. м за период от 18 месеца, докато приключи спорът между двете страни за цената на синьото гориво, посочи още Коболев.

Той заяви още, че страната му е готова по всяко време да възобнови преговорите с Европейската комисия и "Газпром" за доставките на газ, които на два пъти завършваха неуспешно. Днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази надежда, че това може да стане още в събота. От руското министерство на енергетиката обаче обявиха, че подобни консултации не са планирани преди 16 юни и ще изчакат изтичането на срока за дълга.

Искат 2000 км бодлива тел с Русия

Украински губернатор милиардер внесе в президентската администрация проект за изграждане на стена с бодлива тел по границата с Русия. Предвидената й дължина е 2000 километра, заяви негов заместник, цитиран от АФП. Според четвъртия най-голям богаташ в Украйна Игор Коломойски, чието състояние достига 1,8 милиарда долара, защитното съоръжение е необходимо, "за да се избегне всяко нашествие". Проектът може да бъде осъществен за 6 месеца, увери пред Интерфакс вицегубернаторът на региона Святослав Олийник. Металното съоръжение с бодлива тел се предвижда да брани цялата дължина на границата с Русия - 1920 километра. Стойността му ще е 100 милиона долара, уточни чиновникът.

Армията бие Славянск със запалителни бомби

Украинската армия си върна днес контрола над пристанищния град Мариупол на Азовско море, съобщи във Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от Ройтерс. Украинските части първо са обкръжили града рано сутринта, а по-късно са го атакували в рамките на широкомащабна операция за възвръщане на териториите, завзети от опълченците. По-късно през деня президентът Петро Порошенко нареди в Мариупол да се пренесе временно Донецката областна администрация. При боевете в Мариупол са ранени четирима войници от специална част, като един от тях е в тежко състояние. По неофициална информация са загинали петима опълченци. Междувременно около Славянск боевете продължиха. Войските под контрола на Киев бяха обсадили града с танкове. Те са прекъснали снабдяването с вода и електричество и обстрелват града със запалителни боеприпаси. Информацията е от командира на опълченците в Донецка народна република Игор Стрелков. "Макар и "непрофесионална", с "поголовно пиянство по блокпостовете", армията на Киев обстрелва опълченците с "касетъчни боеприпаси, които експлодират във въздуха и заливат определени площи със запалителна смес", казва командирът. Междувременно в центъра на Донецк бе взривена колата на Денис Пушилин, лидер на проруските опълченци. Двама души са убити и двама ранени. Самият Пушилин уточни, че от два дни не е ползвал тази кола и че в момента се намира в Москва. Това е вторият опит за покушение срещу Пушилин през последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай