ОБЗОР: Украйна се разцепи

Дясната ръка на Тимошенко пое парламента, Янукович избяга в Харков, обяви преврат

ОБЗОР: Украйна се разцепи | StandartNews.com

Киев. По-малко от ден след като проруски ориентираният украински президент Виктор Янукович и опозиционните лидери подписаха споразумение за стабилизиране на страната, което предвижда ограничаване на президентските правомощия и нови избори, кризата в Украйна изглежда, че се задълбочава. Близките до Янукович лидери на рускоговорящите райони в страната обявиха, че се отцепват до възстановяване на "конституционния ред" и не признават решенията на парламента. Върховната рада от своя страна, след като бе оглавена от дясната ръка на Юлия Тимошенко, Александър Турчинов, "отстрани" президента, върна конституцията от 2004 г. и насрочи избори за 25 май. Протестиращи на Майдана в Киев в петък вечерта превзеха правителствения квартал в столицата. Президентът Янукович избяга от Киев и отиде в Харков.

 

Лидерите на руски говорящите райони в Източна Украйна обявиха, че поемат контрола над тази част от територията на страната "до възстановяване на конституционния и правовия ред". Лоялните на президента Виктор Янукович местни ръководители се събраха в Харков - на около час път от руската граница, и поставиха под въпрос легитимността на националния парламент в Киев. Днес следобед Михайло Добкин, управител на Харковска област, започна да събира сепаратистки настроени лидери.

 

На срещата им в събота в Харков той заяви: "Не се подготвяме да раздробим страната, искаме да я запазим".
Но резолюцията, която приеха в края на заседанието, изпраща точно противоположния сигнал: "Решенията, взети от украинския парламент при тези обстоятелства, поставят под съмнение тяхната легитимност и законност. Централните държавни органи са парализирани. До възстановяване на конституционния ред и законността... решихме да поемем отговорност за гарантиране на конституционния ред, законността, правата на гражданите и тяхната сигурност на нашите територии".

 


Сутринта, при откриването на заседанието на Върховата рада (парламента), зам.-председателят на законодателния орган съобщи, че председателят Владимир Рибак, един от най-приближените хора на президента Виктор Янукович, е подал оставка заради влошено здраве. Решението на Рибак дойде, след като 21 депутати напуснаха управляващата Партия на регионите в протест срещу използването на сила срещу протестиращите, което доведе до смъртта на близо 80 души.
"Повечето от изпълняващите длъжността министри напуснаха своите места и тяхното местоположение е неизвестно. Единственият легитимен орган остава Върховната рада", каза депутатът от парламентарната група на "Баткившчина" Александър Турчинов, дясната ръка на все още в затвора в този момент бивш премиер Юлия Тимошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 


Минути по-късно Турчинов бе избран за председател на парламента. За него гласуваха 288 депутати от общо 450-местната Рада.

 


Виталий Кличко призова парламента да приеме резолюция, която задължава президента Виктор Янукович "незабавно" да подаде оставка заради използването на сила срещу протестиращите. "Днес парламентът е единственият легитимен орган на властта", каза той и добави, че президентът Янукович е напуснал столицата Киев.
Мистерията, къде е Янукович, витаеше през целия ден чак до късния следобед. Според някои слухове той бе отлетял в петък през нощта за Харков, според други - за Абу Дами с два куфара с пари.
В крайна сметка американски дипломат съобщи пред АФП, че Янукович е заминал в петък за източната част на страната, за да присъства на политическо събрание.

 


Медии твърдяха, че Янукович преди излитането за Харков дал нареждане да се изнесат ценните вещи от президентството в Киев и от резиденцията му в Межгорие в Нови Петривци, на 15 км от столицата.
Междувременно сутринта охраната на резиденцията отвори врати за посетители. В телевизионния ефир журналисти показаха как безпрепятствено са минали през огромното имение близо до Киев. Посрещнала ги охраната, която им направила екскурзия. Според тях всички желаещи могат свободно да посетят резиденцията, но помолили да не се мародерства.

 


Малко след отцепването на Източна Украйна Янукович се появи - по телевизията на запис. В изявление пред икономическия канал УБР той заяви на руски език, че "събитията в нашата страна, които целият свят гледа, са пример за държавен преврат". "Няма да подам оставка и няма да напускам Украйна", отсече той и подчерта, че решенията, които взима Върховната рада в момента, са нелегитимни. "Няма да подпиша нищо с гангстерите, които тероризират нашата страна", добави още Янукович.

 


По думите му Рибак е подал оставка, след като са го "пребили", а депутати от неговата Партия на регионите са били замеряни с камъни при излизането им от сградата на парламента.
"В Киев стреляха по колата ми. Но аз не изпитвам страх... Обхваща ме мъка за страната ни, чувствам отговорност", заяви Янукович, уточнявайки, че стрелбата по колата му била в петък вечерта, когато пътувал към летището, за да излети за Харков.

 

Протестиращи превзеха институциите


От сцената на Площада на независимостта депутатът от фракцията "Баткившчина" Андрий Парубий е обявил, че "силите за самоотбрана" на Майдана са поели охраната на сградата на Върховната рада, администрацията на президента, главното управление на министерството на вътрешните работи. По-късно кореспондентът на руската служба на Би Би Си Олег Болдирев съобщи, че oпозиционните сили в Украйна, които завзеха и международното летище в Киев Жуляни, извършват безпрецедентни проверки на пасажерите в самолетите. По думите му в ръцете на проверяващите има списъци. Най-големият списък е с фамилиите на бойци от "Беркут". В него са 1467 души. Има списъци на депутатите от Върховната pада, на чиновници и олигарси. До този момент не е открит нито един човек от списъците.

 

Милицията застана на страната на народа


В комюнике от името на целия състав на МВР, публикувано на официалния му сайт, украинската милиция заяви, че е "на страната на народа" и споделя неговите въжделения "за бързи промени", предаде АФП. "Милицията служи на народа и споделя напълно неговите въжделения за бързи промени", се подчертава в текста.
"Отдаваме почит към убитите" при насилието тази седмица в Киев, чийто брой достигна 80 души, се допълва в комюникето.

 


Междувременно се появиха информации, че в украинския парламент се подготвя документ за ликвидиране на специалното поделение на милицията "Беркут". Според лидера на фракцията "Свобода" Олег Тягнибок, "Беркут" следва да се ликвидира и да бъде формирана "наистина народна патриотична структура, която да изпълнява отговорни поръчения". На свой ред, и.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че в състава на ръководството на МВР ще бъдат включени и представители на Самоотбраната на Майдан, както и крайнодесните радикали от "Десния сектор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай