Обвиниха руски дипломати в САЩ в измами за $1,5 млн.

Обвиниха руски дипломати в САЩ в измами за $1,5 млн. | StandartNews.com

Ню Йорк. Прокуратурата на Ню Йорк повдигна обвинения срещу 49 бивши и настоящи руски дипломати и техни съпруги за измами със здравни помощи, предаде Ройтерс. Москва определи обвиненията като "евтина пропаганда" и заяви, че разследването е било незаконно. Обвинени са 25 бивши и настоящи дипломати и 24 съпруги. Задържани по делото обаче няма, тъй като всички обвиняеми имат дипломатически имунитет. Към момента само 11 от обвиняемите се намират на територията на САЩ.

Според разследването руснаците са укривали доходи и са твърдели, че техни деца са американски граждани, за да получават помощи при забременяване, раждане и грижи за малки деца. Измамата е лишила от 1,5 милион долара американската здравна програма "Медикейд", която е предназначена за помощ на социалнослаби лица. Повдигнатите обвинения включват заговор за извършване на измама със здравни помощи и заговор за кражба на държавни средства, както и даване на лъжлива информация по въпроси, свързани със здравното осигуряване. Наказанието по такива обвинения е общо до 15 години затвор.

Москва категорично отхвърля обвиненията срещу служители на руски мисии в САЩ, заяви руският зам. външен министър Сергей Рябков. Давайки гласност на обвиненията, вместо да сезират Москва по дипломатически път, американските власти изпълняват според него "поръчка на русофобски сили в САЩ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай