Обама обвини републиканците в изнудване за бюджета

Жена ще оглави Федералния резерв на САЩ

Обама обвини републиканците в изнудване за бюджета | StandartNews.com

Вашингтон. "САЩ ще изпаднат във финансов хаос, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок - 17 октомври", заяви американският президент Барак Обама на извънредна пресконференция във вторник вечерта. Той призова американците да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени, съобщиха световните агенции.

"Решение да се позволи действително дефолт, според много бизнесмени и икономисти, би било "безумно, катастрофално, хаос". И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни дефолта с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано", каза президентът. Обама заяви, че няма да отстъпи под натиска на републиканците, които искат отлагане на здравната реформа с една година, и в името на своите наследници - "на тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата".

"Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално. Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време. Вие нямате шанс да се обадите в банката си и да кажете: "Няма да платя ипотеката си този месец, ако не прибавите нова кола и ексбокс", каза президентът.

Обама обвини републиканците, че използват „изнудването" като тактика за осъществяване на натиск.

"Най-великата нация не трябва да получава разрешение от няколко безотговорни членове на Конгреса на всеки няколко месеца, само за да поддържа своето правителство работещо или за да предотврати икономическа катастрофа", изтъкна Обама.

От своя страна, председателят на Камарата на представителите републиканецът Джон Бейнър заяви, че американският Конгрес няма да увеличи тавана на дълга на САЩ без провеждане на преговори.

"Ние не можем да повишим тавана на дълга, без да предприемем действия срещу това, което води до допълнително кредитиране и ни кара да живеем над възможностите си", изтъкна Бейнър.

Междувременно стана ясно, че Обама ще утвърди Джанет Йелън в сряда начело на Фeдералния резерв на САЩ (ФЕД), съобщи във вторник високопоставен служител в Белия дом.

Обама ще обяви назначаването на първата жена на тази длъжност в резиденцията на изпълнителната власт по време на събитие, на което ще присъства и настоящия председател на ФEД Бен Бернанке.

67-годишната Йелън, която е вицепрезидент на ФЕД от 2010 г., стана фаворит за поста, след като Лари Съмърс бе оттеглен от списъка с кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай