Новият президент на Иран нападна Израел

Новият президент на Иран нападна Израел | StandartNews.com

Техеран. Новоизбраният ирански президент Хасан Роухани нарече Израел "рана, която трябва да бъде премахната", два дни преди встъпването му в длъжност, съобщиха ирански медии.

"Ционисткият режим е рана, която стои на тялото на мюсюлманския свят от години и трябва да бъде премахната", каза Роухани на митинг в подкрепа на палестинските права.

По-рано неговият предшественик Махмуд Ахмадинеджад предупреди Израел, че е на път регионална буря за "изкореняване" на еврейската държава. "Израел няма място в този регион", добави той.

По повод новите преговори между израелци и палестинци за мирно споразумение, Роухани е заявил, че „Израел продължава с агресивната си природа, изправен пред фасада на извинения за компромиси".

Според него преговорите осигуряват на израелците „добра възможност да демонстрират миролюбив външен вид".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху излезе с официална позиция в отговор на коментарите на Хасан Роухани заявявайки, че президентът на Иран е показал „истинското си лице".

„Истинското лице на Роухани беше разкрито по-рано от очакваното", се казва в комюникето от името на Нетаняху.

„Дори и иранците да работят, за да отрекат тези коментари, това са мислите на човека и те отразяват плановете на режима", допълва израелския премиер.

Отхвърлянето на правото на съществуване на Израел е крайъгълният камък в иранската външна политика от свалянето на шаха и установяването на ислямска република през 1979 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай