Нови преговори за иранската ядрена програма в Женева

Нови преговори за иранската ядрена програма в Женева | StandartNews.com

Женева. Днес стартират двудневни преговори между дипломати от Иран, САЩ и ЕС в Женева, съобщи РИА Новости.

На дискусиите Иран ще бъде представен от заместник-министъра на външните работи на страната Аббас Аракчи, а от страната на САЩ – първият заместник държавен секретар Уилям Бърнс и заместник държавния секретар по политическите въпроси Уенди Шърман. От Европейския съюз ще вземат участие върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и нейният заместник Хелга Шмидт.

"Отделните консултации със САЩ са необходими, след като преговорите по ядрената програма на Техеран навлязоха в "сериозна фаза"", изтъкна Аракчи, цитиран от Франс прес.

В понеделник и вторник Иран ще има безпрецедентни отделни официални разговори със САЩ, за да се ускорят преговорите по ядрената програма, които в момента срещат спънки.

Двустранна среща с руски представители е предвидена за сряда и четвъртък в Рим. Дипломатическото ведомство в Техеран посочи, че ирански дипломати подготвят и други двустранни разговори с други членове на групата 5+1 (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай