Нова политическа криза в Италия

Нова политическа криза в Италия | StandartNews.com

Рим. Италанският премиер Енрико Лета трябва да представи програмата на правителството за 2014,  докато в страната циркулират спекулации, че той ще да бъде заменен от лидера на партията Матео Ренци.

Двамата мъже са провели дълъг разговор в недлея относно последната политическа криза в страната.

Лета ,който миналия април формира коалицията в Италия, ръководена от Демократическата партия, бе публично критикуван от Ренци през последните месеци.

Кметът на Флоренция Ренци стана лидер на партията през декември 2013.

Лета трябваше да даде пресконференция относно слуховете за възможна "промяна" в дясноцентристката Демократическа партия.

"Лета-Ренци: Финален дуел" на вестник "Ла Стампа" и "Лета се държи, но правителството на Ренци се надига" на "Кориер дела Сера" са само част от заглавията в италианската преса.

Ренци е критично настроен към Лета, който дойде на власт през април. Той обвини Лета в твърде бавно взимане на решения и липса на смелост да се изправи срещу важни проблеми, като цената на бюрокрацията в Италия.

Премиерът, от своя страна, обвини Ренци в "предателство", след устно споразумение, че той ще остане на поста си поне до края на 2014 г.

68% от италианците не са съгласни Ренци да замени Лета.

Централното ръководство на Демократическата партия трябва да проведе заседание утре, на което ще бъде решена съдбата на министър-председателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай