Най-важната среща! Какво си казаха Блинкен и Ердоган (ОБНОВЕНА)

Американският държавен секретар разговаря и с външния министър на Турция

Най-важната среща! Какво си казаха Блинкен и Ердоган (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес бе приет от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, предаде Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Разговорите се състояха в двореца „Вахдеттин“ след срещата на Блинкън с турския външен министър Хакан Фидан, предаде БТА.

Държавният секретар на САЩ пристигна в Истанбул снощи.

По информация на държавната турска телевизия ТРТ-Хабер по време на срещата на Ердоган с Блинкън са били обсъдени редица въпроси, включително кризата в ивицата Газа, кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, продажбата на изтребители F-16 на Турция, както и редица регионални и двустранни въпроси.

На срещата на Ердоган с американския държавен секретар присъства министърът на външните работи Хакан Фидан, ръководителят на Националната разузнавателна служба на Турция (МИТ) Ибрахим Калън и посланикът на САЩ в Анкара Джефри Флейк, посочва ТРТ-Хабер.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Блинкън е изтъкнал по време на разговорите с турския президент необходимостта да се предотврати разпространението на конфликта в Газа към целия регион, да се осигури освобождаването на заложниците, да се увеличи хуманитарна помощ, както и да намалят жертвите сред цивилното население, информира Ройтерс.

Блинкън също така е подчертал необходимостта да се работи усилено за постигане траен регионален мир, който да гарантира сигурността на Израел и може да допринесе за създаването на палестинска държава.

По време на двустранната среща на Фидан и Блинкън турският външен министър е отправил предупреждение за опасността кризата в Газа да се разпространи в целия регион. Той също така е заявил, че Турция смята за необходимо конфликтът да бъде разрешен възможно най-скоро въз основа на принципа за наличието на две държави, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Фидан в частност е призовал за незабавно прекратяване на огъня, за да бъдат осигурени непрекъснати доставки на хуманитарни помощи за региона.

Хакан Фидан е казал още, че Турция не иска увеличаване на напрежението в Черноморския регион. На срещата са били обсъдени и усилията на Турция да гарантира безопасното транспортиране до световните пазари на хранителни продукти, произведени в Русия и Украйна.

Турският външен министър е посочил още, че окончателното решение за процеса, свързан с присъединяването на Швеция към НАТО, принадлежи на турския парламент, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Фидан е заявил на срещата с държавния секретар на САЩ, че Анкара очаква финализирането на процеса във Вашингтон за продажбата на изтребители F-16 на Турция.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай