Най-голямото газово находище в ЕС се оказа земетръсна зона

Залежът ще бъде затворен

Най-голямото газово находище в ЕС се оказа земетръсна зона | StandartNews.com

Нидерландия обяви, че ще спре крановете на най-мащабното находище на газ в Европа. Това ще се случи на 1 октомври заради години на земетресения, въпреки глобалните енергийни притеснения, предизвикани от войната на Русия в Украйна, пише finance.yahoo.com.

Живеещите в близост до масивната площадка в Гронинген, се оплакват повече от две десетилетия, че са тероризирани от земетресения, които са пряко приписвани на сондажни операции.

Газовите кладенци в находището Гронинген, което е открито през 1963 г., ще останат отворени още една година в случай на изключително студена зима, но след това ще бъдат затворени завинаги през октомври 2024 г.

„Ние наистина спираме кранчето“, каза Ханс Вийлбрийф, холандският министър на добивната промишленост.

Той каза в изявление, че това е „важен момент след десетилетия добив на газ и особено последиците от този добив на газ за жителите на Гронинген.

Въпреки че добивът на газ от находището беше почти намален до нула през последните няколко години, холандското правителство поддържа обекта работещ поради глобалната енергийна несигурност, предизвикана до голяма степен от инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай