НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия | StandartNews.com

Киев. НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия, което имаше за цел да засили колективната отбрана на страните-членки на военния съюз и ще разшири своето ниво на сътрудничество с Украйна, заяви в четвъртък генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде ИТАР-ТАСС.

Прекратяването на сътрудничеството е във всички области, каза Расмусен, визирайки сътрудничеството в Афганистан, сътрудничеството в операциите срещу тероризма, сътрудничеството в борбата с трафика на наркотици и срещу пиратските набези, предаде ИТАР-ТАСС.

Расмусен припомни, че НАТО и Русия в миналото са имали общи интереси. Той добави, че преустановяването на сътрудничеството ще остане в сила, докато Руската федерация не започне да се придържа към основните принципи, установени в документите, дефиниращи двустранното сътрудничество на НАТО с Москва.

Расмусен даде пресконференция в украинската столица, където дойде на посещение.

Алиансът е готов да увеличи помощта си за Украйна срещу руската агресия, заяви пред журналистите Расмусен.

Генералният секретар обаче поясни, че НАТО няма да доставя оръжие на Украйна, но страните членки могат да го направят.

"По отношение на доставките на военно оборудване - това не е работа на НАТО. В нашия алианс с доставките на оръжия се занимава не НАТО, а конкретните страни от НАТО", припомни генералният секретар.

Той допусна участието на Украйна в учения на алианса в близко време.

"В краткосрочна перспектива мога да предложа на Украйна участие в учения на НАТО", каза Расмусен.

Генералният секретар на алианса призова Русия да изтегли войските от границата с Украйна.

"Русия продължава да дестабилизира Украйна и да подкрепя серапатистите", каза Расмусен. Той подчерта, че падането на малайзийския самолет на 17 юли в Източна Украйна показва какви са последиците от тази подкрепа.

Генералният секретар на алианса предупреди, че в случай на въвеждане на руски миротворци в Украйна, Русия ще се окаже в международна изолация.

"На настоящия етап това е хипотетичен въпрос, но ние сме силно обезпокоени, че Русия продължи да държи този вариант в резерв", каза Расмусен. Той предупреди, че ако Русия продължи интервенцията си, то ще последват нови по-строги санкции.

"Свободата и бъдещето на Украйна са заплашени от сепаратисткия бунт в източната част на страната, който се ползва с нарастваща подкрепа от страна на Русия", каза Расмусен, цитиран от Франс прес.

Генералният секретар посочи, че НАТО е взела решение да организира специално заседание за Украйна на предстоящата си среща на върха в Уелс на 4 и 5 септември.

"Като знак за нашата силна подкрепа и солидарност, ние решихме да организираме специално заседание с участието на Украйна на предстоящата среща на върха", каза Расмусен, цитиран от ДПА. Той изрази надежда, че тогава ще бъде приета съвместна декларация за бъдещо сътрудничество и подчерта, че нетърпение очаква украинския президент Петро Порошенко да присъства на това заседание.

По-рано днес Порошенко награди Расмусен с Ордена на свободата - най-висшето държавно отличие, връчвано на чужденци, предаде ИТАР-ТАСС.

Реакцията на Русия

Съветът на Федерацията (горната камара на руския парламент) не вижда големи щети от решението на НАТО да прекрати сътрудничеството с Москва.

"Сътрудничеството между Русия и НАТО е било винаги повече на хартия. И, говорейки за сътрудничество с Русия, НАТО просто изчистваше имиджа си", каза Виктор Озеров, ръководител на Комитета за сигурност на Съвета на Федерацията.

"По силата на Декларацията от Рим, се очаква Русия и НАТО съвместно да правят оценка на ситуацията, да вземат решения, да действат заедно и да споделят отговорността за тези действия. Но това никога не се е случило", каза той.

Озеров сравни сътрудничество между Русия и НАТО с лош брак, при който съпрузите поддържат само формална връзка. "Това не проработи нито веднъж след кризите в Либия и Южна Осетия", каза той.

"Ако се върнем към сравнението ми с брака, няма собственост, която трябва да се разделя", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай