НАТО поздрави България, Румъния и Турция

След подписването на Меморандум

НАТО поздрави  България, Румъния и Турция | StandartNews.com

НАТО приветства формиране на тристранна инициатива за обезвреждане на мините, наречена Военноморска група за противоминни мерки в Черно море (MCM Black Sea).

„Приветстваме, че България, Румъния и Турция работят заедно срещу заплахата от мини в Черно море“, каза говорителят на НАТО Дилън Уайт в X.

„Това е важен принос към по-голямата свобода на корабоплаването и продоволствената сигурност в региона и извън него“, добави той.

Днес турският министър на отбраната Яшар Гюлер, румънският му колега Ангел Тилвар и заместник-министърът на отбраната на България Атанас Запрянов сключиха в Истанбул Меморандум за разбирателство за формиране на тристранна инициатива за обезвреждане на мините.

"От жизненоважно значение е да бъдем защитени от рисковете за сигурността, които може да предизвика войната", заяви турският министър на отбраната Яшар Гюлер по време на церемонията по подписването.

Българският зам.-министър Атанас Запрянов посочи, че мините представляват „опасност за пристанищата, комуникационните мрежи и ключова морска инфраструктура. В наш интерес и в интерес на НАТО е да разработим мерки за противодействие срещу тази опасност", допълни той.

Три кораба от всяка страна и един кораб за командване ще бъдат назначени за инициативата, според служител на турското министерство на отбраната.

Военноморските командири на трите страни ще формират комитет, който да ръководи операцията. Според Гюлер тя може да включва други черноморски държави едва след края на войната в Украйна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай