Наши анализатори извадиха скритото послание в речта на Путин

Путин „размахва” заплахата от ядрена война всеки път, когато се почувства застрашен

Наши анализатори извадиха скритото послание в речта на Путин | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин произнесе вчера реч, в която обвини Запада за бойните действия в Украйна и обяви, че Русия излиза от договора за стратегическите ядрени оръжия.

Според военния експерт полк. Владимир Миленски Путин „размахва” заплахата от ядрена война всеки път, когато се почувства застрашен. По думите му излизането на Русия от договора за ядрено въздържане е поредният опит за блъфиране от страна на руския държавен глава. Полк. Миленски обаче е категоричен, че договорът има голям пропуск и това е, че е двустранен и не включва третата голяма ядрена сила в света – Китай.

„Путин се опитва да играе със страховете на западноевропейците”, смята и дипломатът Милен Керемедчиев. По думите му договорът между САЩ и Русия на практика е замразен още през 2021 г. Бившият зам.-министър на външните работи обаче е категоричен, че няма опасност от употреба на ядрено оръжие.

Въпреки годишнината от началото на войната, военният експерт и преподавател по национална сигурност и отбрана д-р Георги Цветков не смята, че ще има някаква съществена промяна в хода на бойните действия. Той обърна внимание, че в речта на Путин липсваше думата „война”.

Тримата коментираха пред Нова телевизия и въпроса трябва ли България да изпрати боеприпаси на воюващата Украйна. Според полк. Владимир Миленски Русия разполага с огромен човешки ресурс, който „хвърля” във войната, затова украинската армия изнемогва и има крайна нужда от боеприпаси. Той нарече тезата, че военна помощ за Украйна ще разпали войната, несъстоятелна и абсурдна.

„България е единствената страна в НАТО, която засекрети помощта, която дава на Украйна. Всички държави ясно обявиха какъв тип помощ дават. Ние в момента засекретихме посещението на военния министър в Украйна, засекретихме какво изнасяме. Това е странно. Опитваме се да скрием от кого? Да не обидим руснаците за това, че изнасяме за Украйна, а го правим подмолно”, коментира Милен Керемедчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай