НАПРЕЖЕНИЕ! Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул

Информацията беше потвърдена и от южнокорейските власти

НАПРЕЖЕНИЕ! Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул | StandartNews.com

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея в граничния град Кесон, съобщи агенция "Блумбъг". Информацията беше потвърдена и от южнокорейските власти.

Отношенията между Сеул и Пхенян се обтегнаха в последните няколко дни.

"Северна Корея взриви Службата за връзка в Кесон в 14:49", се казва в съобщението на службата на говорителя на министерството, което се занимава с междукорейските отношения.

Южна Корея твърди, че Северна Корея е взривила съоръжението, което бе открито от двете страни още през 2018 г. По-рано през деня очевидци съобщиха за взрив и дим, идващ от района.

Агенция Йонхап информира, че в граничния град Кесон в Северна Корея се вижда стълб дим, чула се и експлозия.

Инцидентът е на фона на изявление на Пхенян за плановете да върне свои военни части в райони, от които са изтеглени войски в съответствие с междукорейските споразумения. В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят „акт на отмъщение” за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян. Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-шеф на отдел на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен, който е по-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун, че Пхенян възнамерява да предприеме „следващата стъпка“ в близко бъдеще. По-конкретно, тя подчерта, че вземането на решения относно последващи действия „ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай