Четвъртък,

Напрежение? Финландският президент звъни на Путин

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс 2019 г. -
37146
Напрежение? Финландският президент звъни на Путин
A
A
A

Финландският президент Саули Нинистьо се обади днес на руския си колега Владимир Путин във връзка с осъденото от Москва кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, предаде Франс прес.

„Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения“, заяви финландският държавен глава в комюнике от своята канцелария.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към „незабавно“ влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре, а Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „военнотехнически“ мерки.

Според Хелзинки Саули Нинистьо е казал на Владимир Путин, че искането на Москва от 2021 г. да се замрази разширяването на НАТО, а след това и нахлуването в Украйна са променили „из основи (. . .) сигурността в околната среда на Финландия“.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към Алианса. „Вие причинихте това. Погледнете се в огледалото“, каза той.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com