Мицотакис се закани на мигрантите

Той предупреди мигрантите, че ще бъдат върнати обратно ако влязат в Гърция

Мицотакис се закани на мигрантите | StandartNews.com

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че държавата е решена да защити границите си и предупреди мигрантите да не се опитват да влязат незаконно, защото ще бъдат върнати обратно, предаде Ройтерс.

Мицотакис съобщи, че ще посети във вторник сухопътната граница на Гърция с Турция в окръг Еврос, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Нашият съвет за национална сигурност реши, че е необходимо максимално ниво на защита на границите", каза Мицотакис след кризисна среща на съвета, предаде Франс прес.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви, че събралите се по границата с Турция хиляди мигранти представляват сериозна опасност за Гърция, предава БТА.

"Това движение на хора се насочва и насърчава от Турция. При сегашните условия сме в положение на активна, сериозна, тежка и асиметрична заплаха за нашата национална сигурност", каза Пецас и добави, че Турция използва тези мигранти като пионки за упражняване на дипломатически натиск.

Турция твърди, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС, след като Анкара взе решение да не спира повече кандидатите за убежище, искащи да стигнат до Европа.

"Към 19,40 ч. местно време броят на бежанците, които напуснаха страната ни през Одрин, е 100 577 души", написа в "Туитър" турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ТАСС.

В окръг Одрин има гранични пунктове с Гърция и България. Нито една от двете страни обаче не е съобщила за пристигане на такъв голям брой мигранти, отбеляза ДПА.

"Кампанията на турските власти за дезинформация продължава. Действителността: беше попречено на 10 000 да влязат на гръцка територия, съобщи министерството на външните работи на Гърция.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне мигранти, които опитваха да пресекат границата при североизточния гръцки град Кастаниес и замеряха с камъни силите на реда, предаде Ройтерс.

Най-малко 600 мигранти пристигнаха по море на гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос вчера сутринта, съобщи полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай