Ясен е победителят на изборите в Гърция. Какво следва

Нова демокрация може да получи 158 места в 300-членния парламент

Ясен е победителят на изборите в Гърция. Какво следва | StandartNews.com

Нова демокрация печели днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция и получава между 40% и 44% от гласовете, показва екзитполът, проведен по поръчка на основните гръцки телевизионни канали и обявен веднага след приключването на изборния ден в 19 ч.

Ако резултатите от екзитпола бъдат потвърдени и от официалните резултати, това означава, че Нова демокрация ще получи 158 места в 300-членния парламент и ще има абсолютно мнозинство, което ще ѝ позволи да състави самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос Мицотакис, който спечели с над 40% от гласовете и на предишните избори, които се произведоха преди малко повече от един месец – на 21 май. При тях обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система и Нова демокрация не успя да постигне абсолютно мнозинство. Затова тя отказа да се опита да състави правителство и предизвика нови избори, които този път се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места.

Подобна система беше в сила и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай