Meta проговориха за срива. Има ли опасност за личните данни

Проблемът засегна всички приложения на компанията

Meta проговориха за срива. Има ли опасност за личните данни | StandartNews.com

Технически проблем е предизвикал срива на социалните платформи Facebook и Instagram вчера следобед. Това обясниха от Meta и посочиха, че не е имало изтичане на данни. Проблемът засегна всички приложения на компанията, включително приложенията за комуникация Messenger и Threads.

Милиарди хора по света се оказаха изхвърлени от своите социални профили в Facebook, Instagram, Messenger, Threads и това постави въпроси – хакерска атака ли има или срив. Говорителят на Meta Анди Стоун обяви, че причината е технически проблем.

ВИЖ ОЩЕ: Голям проблем със социалните мрежи. Ето какво се случи

„Става въпрос за технически проблем, който е в самия Facebook. Не са засегнати лични данни - акаунти, пароли. Те са въвели някаква нова система, нова база данни. При това въвеждане се получава този бъг”, обясни Любомир Тулев, кибер експерт.

Милиони потребители се оказаха силно притеснени. Според психолози този срив е напомнил, че мнозина от нас са твърде зависими от социалните мрежи. „Когато човек скролва - се отделя допамин. Това е пристрастяващият елемент на социално ниво - бягство от реалността. Човек вижда различни неща и от неговия заобикалящ свят - по-добри или по-лоши няма значение. Но те променят нашето съзнание за момент”, посочва Лилия Стефанова, психолог.

ВИЖ ОЩЕ: Facebook с първа реакция за глобалния срив. Причината

Засегнато е било и личното ни пространство, а това обяснява безпокойството на хората. „Вероятно хората са притесняват и от разголване на идентичността им, ако профилът е хакнат. Понякога си качват там и архивират снимки с идеята да ги запазят”, посочва психологът.  
Киберексперти уверят, че техническия срив няма до доведе до изтичане на данни.

„Facebook официално казаха, че това е най-големият срив на тяхната услуга за последните четири години и е засегнала милиарди хора, включително и други сайтове, които са ползвали тази услуга”, подчерта Тулев.

След като социалните мрежи отново проработиха, народното творчество по темата се развихри - едни обвързаха политически ситуацията с ротацията, а други изразиха притеснения за финансовата стабилност на инфлуенсърите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи