Маймуни отварят хладилниците на хората

Един непланиран мащабен експеримент променя Земята

Маймуни отварят хладилниците на хората | StandartNews.com

Откакто хората по целия свят си стоят вкъщи, за да спре разпространението на новия коронавирус, въздухът се прочисти, макар и за кратко.

Един непланиран мащабен експеримент променя Земята, пише Асошиейтед прес.

Смогът вече не задушава Делхи, един от най-замърсените градове на планетата, и в Индия вече могат да се любуват на гледки, невиждани от десетилетия.

Замърсяването с азотен двуокис в североизточните райони на САЩ намаля с около 30 на сто. Нивата на замърсяване на въздуха в Рим от средата на март до средата на април са с 49 на сто по-ниски.

Звездите се виждат по-ясно нощем.

Хората забелязват животни на места и във време, които са необичайни. Койоти се появиха в центъра на Чикаго по "Мичиган авеню" и край Голдън гейт в Сан Франциско. Пума се разходи по улиците на Сантяго, Чили. Кози превзеха град в Уелс.

В Индия, където дивите животни и досега бяха в градовете, гладни маймуни започнаха да влизат по домовете на хората и да отварят хладилниците в търсене на храна.

"Това ни дава изключителна възможност да разберем каква бъркотия причиняваме ние, хората, на красивата си планета", казва специалистът по консервация Стюърт Пим от университета Дюк. "Сега имаме възможност магически да прогледнем колко по-хубаво би могло да бъде", добавя той.

"Ние сякаш сме ударили Земята с чук по много различни начини и сега виждаме нейния отговор", казва Фийлд.

Въздухът от Бостън до Вашингтон е най-чистият, откакто сателитите на НАСА започват да измерват съдържанието на азотен двуокис през 2005 г., казва метеорологът от НАСА Бари Лефер.

Учените проследяват драматичен спад в традиционните замърсители на въздуха като азотен двуокис, смог и фини прахови частици. Този тип замърсяване убива до 7 милиона души по света годишно според Дан Грийнбаум, президент на неправителствената организация Хелт ефектс инститют.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай