Салвини губи местни избори. Иде ли пълен крах?

Партия "Лига" изостава в ключови регионални избори в италианската област Емилия-Романя

Салвини губи местни избори. Иде ли пълен крах? | StandartNews.com

Партия "Лига" изостава във възприеманите като ключови регионални избори в италианската област Емилия-Романя. Това показват екзит-пол проучвания след края на изборния ден.

Крайнодясната формация на бившия вицепремиер Матео Салвини, известен със своите антиимигрантски и евроскептични позиции, печели между 43 и 47 процента, докато лявоцентристката Демократическа партия, която е част от правителствената коалиция, има между 48 и 52 процента. Това сочи проучване, цитирано от обществената телевизия РАИ. Първи резултати от същинското преброяване ще са ясни по-късно тази сутрин.

Салвини проведе изключително наситена кампания в областта, като обяви, че при победа ще отиде до резиденцията на премиера Антонио Конте в Рим и ще му връчи заповед за напускане. Лидерът на "Лига" беше заместник на Конте до миналото лято, когато напусна управляващата коалиция, с надеждата да предизвика предсрочни избори. Това засега не се случва, но евентуална победа на националистите в Емилия-Романя се възприема като повод за разпадане на крехката коалиция между демократите и движението "Пет звезди".

Регионални избори се провеждат и в област Калабрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай