Масов отказ на убежище на Сноудън

Беглецът отправи питане до 21 държави, не желае вече в Русия

Масов отказ на убежище на Сноудън | StandartNews.com

Москва. Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, издирван от САЩ за шпионаж, изпрати искания за убежище до 21 страни, но само за часове получи отказ от девет от тях, съобщи Би Би Си. Сноудън продължава да се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва и изгледите да излезе скоро оттам са неясни.

В понеделник сътрудничката на Сноудън, Сара Харисън - служителката на Уикилийкс, която го придружава, е предала на руски представител молби за убежище до 21 държави, които той да изпрати до съответните дипломатически мисии в Москва. Сноудън е повторил молбата си за убежище в Еквадор, както и в Исландия, потърсил е помощ и от редица европейски страни. Вчера обаче най-малко девет страни отговориха отрицателно на молбите на Сноудън. Австрия, Еквадор, Финландия, Ирландия, Норвегия, Полша и Испания заявиха, че законодателството им не позволява да приемат молбата на Сноудън, тъй като той не се намира на тяхна територия. Индия посочи, че не намира причина да помага на Сноудън.

Желанието на Сноудън да остане в Русия пък изчезна, след като президентът Владимир Путин постави условията си за предоставяне на убежище. Путин заяви, че Русия ще приюти Сноудън, ако той престане да разкрива тайните на САЩ. Сноудън обаче категорично отхвърли искането и вчера оттегли молбата си за убежище.

Междувременно Уикилийкс разпространи първото изявление на Сноудън след пристигането му в Москва, в което той обвинява американския президент Барак Обама, че се опитва да попречи някой да му предостави убежище. "В четвъртък президентът Обама заяви пред света, че няма да допусне никакви дипломатически маневри или пазарлъци за мен. Сега обаче се разбира, че след като е обещал да не действа така, президентът е дал заповед на своя вицепрезидент да оказва натиск върху ръководителите на страните, от които съм поискал защита, да отхвърлят молбите ми", казва Сноудън.

Единствената вероятна държава, която може да предостави убежище за Сноудън, засега остава Венецуела. Президентът Николас Мадуро, който е на посещение в Москва, също посочи, че Сноудън трябва да е на територията на държавата, за да иска убежище, но посочи, че той е направил нещо много важно за света и "заслужава закрилата на света".

Надпревара в Латинска Америка за Едуард Сноудън

Боливия е готова да предостави политическо убежище на бившия служител от ЦРУ Едуард Сноудън, заяви в интервю за руската англоезична телевизия "Раша тудей" боливийският президент Ево Моралес. Той обаче уточни, че Боливия засега не е получила молба за убежище от Сноудън. "Ако пристигне молба, готови сме да я разгледаме. Готови сме за преговори", поясни Моралес. Президентът на Венецуела Николас Мадуро от своя страна заяви, че засега Сноудън не е искал убежище в страната му. Запитан дали ще вземе и Сноудън, щом отпътува от Москва, където бе на визита, Мадуро заобиколи въпроса. Президентът на Еквадор Рафаел Кореа пък повтори, че страната му не може да отговори положително на молбата на Сноудън за убежище, тъй като той не е на еквадорска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай