Малката русалка се превърна в "расистка риба"

Статуята, открита през 1913 г., е вдъхновена от едноименната приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен

Малката русалка се превърна в "расистка риба" | StandartNews.com

Полицията в Дания разследва вандалска проява от петък срещу статуята на Малката русалка в столицата Копенхаген, предаде ДПА.

Върху каменната основа на статуята е изписано със спрей "расистка риба". Не е ясно кога е извършена вандалската проява.

Протестиращите от движението "Животът на чернокожите" по света през последните месеци атакуваха статуи на исторически личности, играли роля в расисткото потисничесто, но Малката русалка не беше част от тази тема. Миналата година обаче игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 година, предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери беше ангажирана в централната роля, предаде Ройтерс.

"Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката за малката русалка", каза Ане Грюм-Швенсен, изследовател в центъра "Андерсен" в Университета на Южна Дания, пред датската агенция Ритцау.

Статуята, открита през 1913 г., е вдъхновена от едноименната приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Емблематичната фигура през годините е била обект на посегателства от вандали и демонстранти, които са я боядисвали или дори са отчупвали парчета от нея. Преди време тя беше увита в бурка. През януари върху основата й беше изписано с червена боя "Свободен Хонконг".

Напоследък в Дания и други статуи станаха обект на посегателство, включително паметник в Копенхаген на датско-норвежкия мисионер Ханс Егеде, свързан с колониалното минало на Гренландия - на него се приписва заслугата за основаването на столицата Нуук през 1728 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай