Събота,

Македонски вицепремиер скочи на Пендиков, иска разследване

От: Иван Ангелов, сн. vecer.mk -
1585
Македонски вицепремиер скочи на Пендиков, иска разследване
A
A
A

Вицепремиерът на Република Северна Македония (РСМ) Боян Маричик призова прокуратурата в страната да започне разследване срещу зверски пребития Християн Пендиков заради обидите, които той е нанесъл на македонците, предаде БГНЕС.

След побоя в родния му град Охрид на 19-ти януари Пендиков заяви, че за съжаление "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“.

"Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричик пред Макфакс и призова прокуратурата да се заеме със случая. Според него Пендиков трябва да носи отговорност за тези си твърдения. Той не трябва да бъде изключение и прокуратурата трябва да си свърши своята работа, каза още Маричик, който отговаря за евроинтеграцията на РСМ.

Той съобщи още, че "законът не позволява да се отнеме македонското гражданство на Пендиков".

По отношение на българските клубове Маричик смята, че те "не са заплаха за македонската идентичност, защото македонската идентичност е солидна и нищо не може да я застраши". Според него "проблемът с клубовете е свързан с техните имена" и Министерството на правосъдието работи по този случай.

БГНЕС припомня, че прокуратурата в Охрид официално съобщи, че "Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност" и това е документирано. Илия Димовски, който преби Пендиков, на 20-ти февруари бе пуснат на свобода.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com