Лоша новина за шофьорите! Какво иска Брюксел

Предстои важно решение а определена възраст от водачите

Лоша новина за шофьорите! Какво иска Брюксел | StandartNews.com

Предстои важно решение на Брюксел за пътищата и шофьорите.

В Европа се очаква засилване на контрола върху "възрастните" водачи - става дума за хора на възраст над 65 години, за които ппрез януари 2024 година се очаква давлязат в сила нови разпоредби.

Шофьорите на възраст над 65 години ще трябва да преминат психологически преглед за подновяване на свидетелството за управление. Целта на нововъведенията е повишаване безопасността на пътя.

Психологическите тестове пък ще имат за цел да открият възможни проблеми с концентрацията и да оценят общото психическо състояние на възрастните шофьори. В случай на отрицателен резултат ще бъде невъзможно да продължите да управлявате автомобила.

В бъдеще не се изключва въвеждането на курсове за повишаване на квалификацията за шофьори над 70 години. Европейската комисия не изключва и издаването на документ на възрастните водачи за по-кратък срок - например за 5 години.

Някои експерти предполагат, че хората над 75 години също трябва да бъдат преглеждани всяка година. Шофьорите на възраст между 65 и 75 години ще трябва да минават преглед на всеки две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай