Лондон: Меркел не е желязната лейди

Лондон: Меркел не е желязната лейди | StandartNews.com

Лондон. Великобритания реагира остро на информацията, че германският канцлер Ангела Меркел критикува миграционните планове на Лондон. Британският финансов министър Джордж Озбърн отхвърли предупреждението на канцлера и обяви, че страната му ще продължи да „преследва националния си интерес".

По-рано германското издание Spiegel съобщи, че Меркел допуска излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако премиерът Дейвид Камерън не се откаже да затяга мерките за чуждестранни работници.

Депутатът Дейвид Дейвис пък обяви, че Меркел е важна фигура в Европа, но „не е желязната лейди".

Озбърн обяви, че британците са загрижени за имиграцията в ЕС и достъпът до облаги.

По думите му правителството винаги ще прави „това, което е в интерес на страната и икономиката ни", а разговорите по темата ще бъдат „хладнокръвни и рационални".

„Имаме история, базирана на спекулации за това, какво Ангела Меркел би казала за нещо, което Девид Камерън би могъл да каже в бъдеще", коментира финансовият министър.

Премиерът планира да обяви плановете си за миграционната политика преди Коледа.

„Германците разбират недоволството сред британците, когато идват хора от различни части на Европа и искат да се възползват от нашите преимущества, а в същото време не винаги работят. Това предизвиква огромен натиск върху публичния сектор. Британският народ иска по този въпрос да се вземат мерки", каза още Озбърн.

Депутатът от торите Дейвид Дейвис обяви, че Меркел е важна фигура в Европа, но „не е желязната лейди". Според него канцлерът също ще попадне под натиска на германците да затегне правилата за имиграция. Той посочи, че позицията на Ангела Меркел е „смразяваща", но Великобритания трябва да се придържа към плановете а напускане на ЕС, ако на исканията й не бъде отговорено.

Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж коментира, че приема предупреждението на Германия сериозно, тъй като „политиците не блъфират" и в Европа не може да има концерти по желание.

„Дейвид Камерън ще увърта и накрая няма да успее да удоволетвори никого", коментира Фараж.

Според лейбъристите пък Камерън губи съюзници и влияние в Европа, а позицията му в собствената му партия е слаба, с което „бута Великобритания към излизане от ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай