Сряда,

Купуваш си хладилник, държавата ти връща половината пари. Ето къде

От: Стандарт -
6273
Купуваш си хладилник, държавата ти връща половината пари. Ето къде
A
A
A

Гърция ще предложи на домакинствата субсидии, за да им помогне да заменят старите си хладилници и климатици и да намалят нарастващите сметки за електроенергия, съобщи правителството.

Подобно на много други държави от ЕС, Гърция е обхваната от нарастващи разходи за енергия - тенденция, която се засили след нахлуването на Русия в Украйна и прекъсването на газовите потоци към няколко държави в Европа.

От миналата година насам страната предприе няколко мерки на обща стойност около 7 млрд. евро, включително субсидии, за да помогне на домакинствата да плащат сметките си за електричество и горивото за автомобили.

Гръцките домакинства ще могат да закупят до три нови, по-енергийно ефективни уреда - климатици, хладилници или фризери - и да получат субсидия в размер между 30 и 50 % от цената на всеки уред, заяви министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, пише "Марица".

"В рамките на програмата, която обявяваме днес, даваме възможност на стотици хиляди домакинства да намалят значително - до 40 % - потреблението си на енергия", каза той.

Гърция ще може да спести електроенергия, равна на годишната консумация на град с население от 100 000 души, и да спести 40 млн. евро от вноса на газ и петрол годишно, каза той.

Очаква се инициативата да струва 150 млн. евро и ще бъде финансирана от фондовете на ЕС. 

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com