Кристин Лагард се яви пред френски съд

Кристин Лагард се яви пред френски съд | StandartNews.com

Париж. Изпълнителеният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард се яви пред Съда на републиката в Париж, за да бъде изслушана относно ролята й в арбитраж, за която може да й бъде повдигнато обвинение.

Арбитражът от 2008 г., за който беше призована в съда, позволил на бизнесмена Бернар Тапи да вземе 400 милиона евро след уреждането на спор между него и френска държавна банка. По това време Лагард е министър на икономиката.

Днес тя пристигна усмихната и влезе в сградата на съда, пред погледите на около 30 журналисти, които я очакваха зад установени от полицията бариери.

Повдигане на обвинение ще отслаби значително позицията на Лагард, която наследи през юли 2011 г. начело на МВФ сънародника си Доминк Строс-Кан. Той беше принуден да подаде оставка след обвинение в изнасилване в Ню Йорк. Кристин Лагард обаче няма да бъде правно задължена да подаде оставка от поста си, тъй като беше призована от съда в качеството си на бивш френски министър, а не като директор на МВФ.

От март насам МВФ отказва да коментира случая, но увери, че Управителният му съвет, представляващ 183-те държави членки, е потвърдил доверието си в качествата на Лагард да изпълнява ефективно функциите си.

Като министър на икономиката от 2007 до 2011 г. по време на президентството на Никола Саркози, Кристин Лагард е разследвана за "съучастие в присвояване на държавни средства" във връзка с избора й да прибегне до частен арбитраж за уреждането на стар спор между бившата държавна банка Керди лионе и Бернар Тапи за закупуването на Адидас.

По време на изслушването си, което може да трае два дни, тя трябва да обясни избора си пред Съда на Републиката, юрисдикцията, компетентна да съди нарушения, извършени от министри при изпълнението на функциите им. "Така г-жа Лагард най-сетне ще получи възможност да представи пред разследващата комисия на съда обясненията и уточненията, които ще я освободят от всякаква наказателна отговорност", заяви неотдавна адвокатът й Ив Репике.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай