Край на заложническата драма в Алжир

Край на заложническата драма в Алжир | StandartNews.com

Приключи заложническата драма в Алжир. При операцията по освобождаването на похитените Алжирските сили за сигурност са установили контрол само върху част от територията на газовия комплекс в югоизточната част на страната, който преди два дни бе окупиран от терористи, съобщи официалната алжирска агенция. Там се намираха по-голямата част от заложниците. Производствените помещения все още са обкръжени от военните.

Източници в алжирската служба за сигурност съобщиха, че в хода на контратерористичната операция са загинали 30 заложници, сред които седем чужденци. Сред тях са осем алжирци, двама японци, двама британци и един французин. Националността на останалите загинали все още се установява. Най-малко 11 ислямисти, включително и техният лидер, са били ликвидирани.

Заложническата драма в Алжир вчера прерастна в кървава баня. Касапницата стана до газовото находище, където бяха отвлечени 41 западни граждани. Похитителите опитали да преместят част от заложниците на по-сигурно място с коли, когато хеликоптери на алжирската армия започнали въздушен обстрел. Това твърди говорител на ислямистите. Алжирските власти обаче определиха това като "фантазия".

Масовото отвличане на чужденци в Алжир започна, след като страната подкрепи френската военна операция в Мали. Ислямисти щурмуваха газова база и взеха за заложници работниците, като поискаха освобождаването на 100 свои съмишленици от затворите.

По късно Ройтерс съобщи, че седем от чуждестранните заложници в газовата централа все още са живи. Агенцията се позова на мавританската агенция АНИ, която пък получила информация от един от похитителите. Източникът твърди, че все още са живи трима белгийци, двама американци, японец и британец.

Алжирската агенция APS пък предаде, че по време на операцията срещу ислямистката група в газовото находище в региона на град Ин Аменас армията е освободила 600 алжирци, които са били взети за заложници. Те са били изведени от комплекса с военни хеликоптери. Сред освободените имало британец с паспорт от Република Ирландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай